Милосава (82) је у пензији од 1967. године, а Милован (93) и даље ради приватно због мале пензије (ВИДЕО)

Традиционално, последњег дана октобра – месеца старих, за чланове Удружења пензионера града Краљева, данас је приређено дружење са послужењем у Дневном боравку пензионера.

На скроман ручак позвани су чланови Удружења старији од 90 година, брачни парове са најдужим „стажом“, пензионери који користе пензију дуже од 40 година. Таквих у Удружењу, према речима Ратомира Дробњака, председника Удружења пензионера града Краљева, тренутно има – 176.

Погледајте ВИДЕО:

– Осим ручка за све њих иде и поклон од по 2.000 динара. Најстарија пензионерка, која је рођена 21. фебруара 1923. године, нажалост, није дошла, јер је непокретна. Најстарији брачни пар је из Адрана, а брак су закључили 1959. године. Најстарији пензионер који пензију користи дуже од 40 година пензионисан је 1967. године – каже Дробњак.

Ускоро, сазнајемо да то није пензионер, већ – пензионерка. Милосава Милићевић (82) имала је само 27 година када је, због повреде на раду морала у инвалидску пензију која сада износи око 29.000 динара.

Милосава Милићевић из Краљева у пензији је већ 55 година

– Коме је пензија довољна, многи артикли у продавницама сада су дупло скупљи него раније. Ми „повећање“ пензија и не осећамо.

Онима које су старост и болест онемогућили да данас дођу на дружење,  новац ће бити предат преко председника месних одбора, који их и иначе обилазе.

– Имамо пензионере са, заиста, изузетно малим пензијама. Сто деведесет их је поднело захтев за пакете које је одобрио Фонд ПИО, док 187 има пензије мање од 10.000 динара, а других прихода немају. Ми преко године, квартално, додељујемо тим пензионерима по 2.000 или купимо неки поклон и однесемо. Наши чланови преко Удружења купују огрев, белу технику, месо… Дајемо позајмице, од 10.000 до 100.000 динара, на десет месеци. Ове године смо дали 200 милиона динара позајмица – каже Ратомир Дробњак.

Радојко Ђоровић, који је у пензији већ три деценије, шеретски каже:

Пензија ми је добра, само немам паре!

На молбу да објасни, Радојко каже да има „средњу“ пензију:

– Ту има пара, али нема пара – појашњава и додаје: Ко има пензију мању од 50.000 динара, надрљао је.

Радојко Ђоровић – “Пензија ми је добра, само немам паре”

Са сетом се присетио како је, кад је одлазио у пензију мислио да ће одмарати, али је са супругом која је преминула пре седма година радио – више него икад:

– Два пластеника, риљај, удри, али – сад је готово, имам 91 годину, то се више не може.

Пензионер Милош Ђурђевић из Обрве у пензији је од 2001. године и прима тзв. „пољопривредну“ пензију од око 13.500 динара:

Милош Ђурђевић – Са 13.500 пољопривредне пензије и даље морам да радим “као црнац”

– То ми није довољно ни за рачуне, већ радим „као црнац“. Терам стоку, чувам овце, цепам дрва, купим шљиве. Помажу и млађи, додуше. Ако ништа не повећају пензије, нека узму и ово – поручује Милош.

Милован Илић из Грдице има 93 године, а у пензји је од 1980. Питамо га – значи ли то да је у пензију дуже него што је радио?

– Тако је, имам више година у пензији, него година радног стажа, иако сам и радног стажа имао доста. Радим приватно и сада, морам. Снаге има, али десна нога ми отказује. Пензија ми је 25.000. Када сам отишао у пензију 1980. године, моја пензија је била 800 динара. Да не радим приватно – ништа не бих урадио.

Милован Илић – И са 93 године радим приватно због мале пензије

Чланове Удружења пензионера и ове године посетио је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић који је оценио да пензије „сигурно нису онолике колике би требало да буду“:

– Ипак, важно је да сваке године видимо раст и просечних зарада и раст пензија. Још увек неки наши најстарији суграђани имају јако мале пензије, али сам радостан што оне из године у годину све више расту. Очекујем да ће сада ово двоструко повећање пензија утицати на бољи живот наших најстаријих суграђана.

Краљевачко Удружење пензионера има око 16.000 чланова. То је нешто више од половине укупног броја прималаца пензије којих је до прошле године било 30.250, од којих је прошле године умрло њих 1.058.

За крај, питали смо данас најстаријег члана овог удружења Миодрага Благојевића (94) који је лек за дуговечност?

Миодраг Благојевић био је најстарији на дружењу Удружења пензионера Краљево

– Е, ја то не знам. Онај одозго узео ми је три жене, а мене још неће и шта ја да радим? – питао је господин Благојевић нас. Уместо одговора, пожелели смо му да се, Боже здравља, на истом месту, последњег дана октобра срећемо и наредних година.

М. М. Дабић

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *