Јубилеј школе „Др Ђорђе Радић“ која је „спојила три века“ (ВИДЕО)

Најстарија пољопривредна школа у Србији која ради у континуитету, а истовремено и најстарија школа у Рашком округу – Пољопривредно-хемијска школа „Др Ђорђе Радић“ данас је свечаном академијом у Краљевачком позоришту завршила обележавање године јубилеја. Својих 140 година постојања ове године обележили су низом и кроз различите активности, које су почеле још у мају, а којима су настојали да и јавност упознају са ликом и делом првог управитеља школе, првог доктора пољопривредних наука у Србији и некадашњег председника општине Краљево – др Ђорђа Радића.

– Наша школа понела је име др Ђорђа Радића на данашњи дан пре 32 године., чиме смо његово име – отргли од заборава. Ово је велики јубилеј, 140 година, спајамо три века XIX, XX i XXI, поносни захвални свим претходним генерацијама ученика и професора који су допринели развоју школе – истакла је Светлана Младеновић, директорка школе.

На свечаној академији ученици су извели пригодан програм и додељене су захвалнице  институцијама и појединцима са којима школа дели свој успешни пут.

Зоран Костић, посебни саветник министра просвете пренео је поздраве министра Бранка Ружића свим ученицима, професорима и запосленима у школи која, како је оценио „има фантастичан спој рада и праксе“.

– Ако желимо да развијамо пољопривреду, ако желимо да развијамо рурална подручја, јасно је да без оваквих школа то није могуће. Ова школа се налази на правом путу, а деца која је завршавају излазе са добрим знањем и зато апелујем на ђаке: „Упишите овакву школу, сигурно нећете погрешити!“ – поручио је Костић.

Од ове године, захваљујући школи, Краљевчани знају где се на Старом гробљу налазио гроб др Ђорђа Радића, јер је јесенас – у склопу обележавабха стогодишњице његове смрти – постављено спомен обележје.

– На основу историјских списа потрудили смо се да обележје буде аутентично. Надам се да смо успели у жељи да, и на тај начин, сачувамо име првог доктора пољопривредних наука у Србији и једног од председника општине Краљево који је заслужио да има такво знамења на свом гробу – истиче директорка школе „Др Ђорђе Радић.

                М. М. Д.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *