Још једно закаснело упозорење о аерозагађењу у Краљеву

Зашто тек данас сазнајемо да је током девет дана у фебруару била прекорачена концентрација фракције ПМ10 суспендованих честица у ваздуху?

Одсек за заштиту животне средине Одељења за инспекцијске послове Градске управе Краљево обавестио је данас јавност путем медија да је од 9. до 17. фебруара, девет дана била прекорачена концентрација фракције ПМ10 суспендованих честица у ваздуху.

По индексу квалитета ваздуха, ваздух у граду Краљеву био је три дана у категорији – јако загађен (13, 16. и 17. фебруара), а шест дана у категорији загађен.

Надлежни су издали препоруку избегавања физичке активности у спољашњој средини, скраћивање боравка на отвореном и преусмеравање обављања уобичајених активности у затворени простор док се не побољша квалитет ваздуха.

Препоруке се, наглашавају, односе на целокупну популацију, а посебно на осетљиве групе – старије особе, децу и особе са обољењима срца и плућа.

Мерења квалитета ваздуха врши Завод за јавно здравље Краљево који је акредитована организација за ове послове, стоји у овом саопштењу.

Оно што је спорно јесте тврдња да се „резултати квалитета ваздуха објављују свакодневно на веб-сајту града Краљева и Завода за јавно здравље Краљево“.

Спорно је, јер се у одељку квалитет ваздуха на сајту Завода за јавно здравље Краљево – последњи извештај који можете пронаћи на ОВОМ ЛИНКУ односи на 30. децембар 2022. године, а на званичном сајту града Краљева – банер на који кликнете када желите да се информишете о тренутном стању квалитета ваздуха – води до сајта https://airsrbija.com/kraljevo/ на којем стоји обавештење да су у питању подаци који су НЕВЕРИФИКОВАНИ.

О алтернативним начинима да сазнамо какав ваздух удишемо писали смо пре око два месеца, а вашој пажњи препоручујемо тај текст под насловом КАКО ДА ЗНАМО КАКАВ ВАЗДУХ УДИШЕМО

За верификацију података о квалитету ваздуха потребно је време, то смо научили сви. Нејасно је, међутим, зашто у међувремену ПОНОВО није било никакве реакције надлежних, ако је и лаицима било јасно да је последњих дана била прекорачена концентрација фракције ПМ10 суспендованих честица у ваздуху?

М. М. Д.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *