Јесте ли знали – данас је Међународни дан мушкараца

Патријархални обрасци од мушкараца траже да буду „јаки”, да не показују емоције и страх, да се непрекидно такмиче, да доминирају, креирајући тако притисак који  изазива напетост и стрес и угрожава здравље јачег пола

Сваке године – 8. марта, када се широм света обележава Међународни дан жена, све више расте армија оних који се питају – зар не заслужују и мушкарци такав свој дан? Међутим, јесте ли знали да такав дан већ постоји и да се, већ 23 године 19. новембар обележава као Међународни дан мушкараца.

Многи се питају због чега нам је потребан Дан мушкараца у свету кројеном по мушкој мери. По чему је овај дан другачији од осталих 364 дана у години? Циљ овог празника је да истакне позитивне мушке узоре, значај бриге о здрављу мушкараца и дечака и да промовише родну равноправност.

Зато, позовимо данас мушкарце у својој околини да ураде превентивни преглед срца, крвних судова, или абдомена, провере крвни притисак, измере ниво шећер у крви, оду на ПСА тест… јер свету не требају јаки већ здрави мушкарци!

– На данашњи дан желимо да истакнемо достигнућа мушкараца и њихов допринос заједници, развоју родне равноправности, породици, родитељству и послу. Ово је прилика и да укажемо на чињеницу да су многи мушкарци имали позитиван и ненасилан утицај на своју околину – кажу у иницијативи „Не посматрај. Реагуј!” захваљујући се мушкарцима који су у овој иницијативи препознали простор за борбу против насиља према женама као великом друштвеном проблему.

Важно је да обележавамо овај дан и да на тај начин избијамо из руку све „аргументе“ конзервативних мушкараца и жена о томе да су мушкарци на нашој планети угрожени.

Патријархални обрасци, поред жена, угрожавају и мушкарце.

Патријархални обрасци од мушкараца траже да буду „јаки”, да не показују емоције и страх, да се непрекидно такмиче, да доминирају. Такви захтеви креирају притисак на мушкарце, изазивају напетост и стрес и угрожавају здравље.

Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја у 2022. години је за 41% повећан број саобраћајних удеса са смртним исходом због пребрзе вожње младих мушкараца.

– Зато кажемо: не требају нам „храбри” већ живи мушкарци. У XXI веку улога мушкараца се значајно изменила и њихово учешће као савезника и партнера је веома значајно у борби против насиља над женама и девојчицама и успостављању родне равноправности. Хајде да на данашњи дан то и похвалимо. Указујемо и на то да је веома важно разговарати са младићима и дечацима о данашњој улози мушкараца у друштву, партнерским односима, љубави, родитељству… Нама не требају силеџије и насилници већ освешћени и равноправни мушкарци! Морамо се сви заједно борити против наметнутих стереотипних родних улога. Ми кажемо: „Прави мушкарац се не боји суза. Он зна да су сузе знак снаге.” Потребно нам је континуирано образовање и васпитање за родну равноправност. Због тога је важно да се у школама о томе стално говори. Заједно стварајмо и промовишимо позитивне мушке узоре. Припремајмо нове генерације мушкараца за стварање бољег и сигурнијег света у којој су жене и мушкарци равноправни – поручују изиницијативе „Не посматрај. Реагуј!”

Међународни дан мушкараца први пут је обележен 1999. године у Тринидаду и Тобагу, а данас се слави у више од 60 држава света.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *