Четири године заредом награде за краљевачку Гимназију на такмичењу ЕУ ПРО Плус

Рад ученице краљевчке Гимназије Саре Глукчевић нашао се међу награђеним радовима ликовног конкурса ЕУ ПРО Плус и красиће странице календара Европске уније за 2023. годину

Више од деценије Европска унија (ЕУ) у партнерству са Министарством за европске интеграције и УНОПС-ом организује ликовно такмичење како би подстакла талентоване и креативне ђаке да се информишу и ликовно изразе своје идеје на друштвено релевантне теме. Млади уметници и уметнице из 72 средње школе из Шумадије, западне, јужне и источне Србије су у свом ликовном одговору на тему такмичења „Која је твоја супервештина?“ дочарали своје таленте и супервештине али и како би кроз њихов развој и примену у будућој професији допринели свом окружењу.

Рад Саре Глукчевић, чија је менторка Александра Поповић, професорка Гимназије у Краљеву коју награђена ученица похађа, одабран је на конкурсу за календар развојног програма ЕУ ПРО Плус за 2023. годину међу 12 најбољих. На ликовни конкурс, који је био отворен од 17. октобра до 20. новембра, стигло је рекордних 257 радова из 72 школе са територије коју ЕУ ПРО Плус програм покрива.

Сарин рад зове се „Од игле до модне дизајнерке“, а у пријави на конкурс „Која је твоја супервештина“, Сара је навела:

Моја супервештина је модни дизајн за који се тренутно усавршавама путем интернета“.

– Европска комисија је 2023. годину прогласила Европском годином вештина и зато смо кроз овај традиционални ликовни конкурс подстакли младе да размишљају како би своје таленте и вештине развили и применили у својим будућим занимањима. Увек нам је драго када имамо прилику да радимо и дружимо се са младима јер тако можемо да сазнамо ваше ставове, идеје и како можемо да вас подржимо. А видели смо да сте изузетно талентовани у разним областима од уметности и архитектуре, науке и истраживања, спорта, музике и дизајна до информационих технологија и заштите животне средине – рекао је шеф Сектора за информисање, комуникацију и медије Делегације ЕУ у Србији, Пол – Анри Пресе.

Честитајући добитницима Пресе је поручио да ЕУ континуирано подржава младе у Србији, а да ће календари са уметничким радовима у наредних дванаест месеци бити на радним столовима многих људи из Делегације Европске уније и институција Републике Србије.

– Много је талентованих младих људи који су се на овај конкурс јавили показујући да прате збивања у нашој земљи и да  планирају да се у будућности бавите професијама које чине ово друштво бољим – оценила је Ивана Ђурић, из Министарства за европске интеграције честитајући ђацима, али и професорима који су подстакли ученике да се пријаве али и да развијају своје таленте.

На страницама календара програма ЕУ ПРО Плус за предстојећу годину, поред Аутори и ауторке 12 радова као награде су добили лаптоп и таблет рачунаре и мобилне телефоне. Резултати ликовног такмичења  могу се наћи на интернет страници програма ЕУ ПРО Плус програма Резултати Ликовног конкурса за календар за 2022. годину – Која је твоја супервештина!

Ово је четврти пут да на конкурсу за календар програма ЕУ ПРО Плус ђаци Гимназије Краљево освајају награде на овом такмичењу, а школа је прошле године била проглашена и за најбољу школу „на основу ангажовања и преданости приликом припрема школског такмичења“.

         М. М. Д.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *