„Црни пиринач“ Слађане Бажалац

Збирка поезије „Црни пиринач” младе краљевачке ауторке Слађане Бажалац представљена је пред њеним суграђанима. Реч је о књизи која је награђена на конкурсу „Првенац” који традиционално, двадесет и другу годину, организује Студентски културни центар Крагујевац. Након Александра Марића и Ане Радуловић, Слађана Бажалац је трећа ауторка из Краљева која је добила ову престижну награду.

Уредник Ненад Глишић, свестрани уметник из Крагујевца, говорио је о значају едиције „Првенац”, која је легитимни настављач угашене едиције „Пегаз”, којом су, за свој књижевни првенац,  овенчани Светислав Басара, Горан Петровић, Давид Албахари, Владимир Пиштало… Награду „Првенац”, између осталих, заслужили су и Лана Басташић, Данило Лучић, Ана Марија Грбић, Маја Солар и Бојан Савић Остојић.

Глишић је истакао теме, мотиве и особености поезије Слађане Бажалац и истакао да је њен првенац више него заслужено добио прилику да буде објављен и подржан од стране њихове културне институције и, уопште, читаве културне јавности.

Млада ауторка надахнуто је интерпретирала песме из поменуте збирке, уз неколико, до сада, необјављених песама. Говорила је о свом песничком формирању и значају похађања креативне радионице код Звонка Карановића, који младе ауторе помаже, учи и упућује у тајне песничког заната. Пре него што је објавила прву збирку, Слађана је објављивала у књижевним часописима Шраф, Неказано и Рукописи, те на песничким порталима Либартес и Блудни стих. Награда у Крагујевцу надовезала се на песничку награду „Тимочка лира” коју додељује Радио Београд 2, у оквиру 60. Фестивала културе младих Србије 2021. године у Књажевцу, где је на конкурсу освојила друго место.

Слађана Бажалац рођена је 1991. у Краљеву. Основне студије завршила је на Факултету безбедности, Универзитета у Београду, након чега је завршила мастер студије на Факултету заштите на раду, Универзитета у Нишу. Тренутно ради као инжењер заштите на раду.

Извор КЦ „Рибница“

Фотографије – Ненад Јеротијевић

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *