Уочи Божића – литургије, паљење бадњака и посне трпезе у домовима (ВИДЕО)

Бадњак симболички представља дрво које су пастири донели, а Јосиф заложио у хладној пећини када се Христос родио, а Бадње вече, практично, спаја Бадњи дан и Божић

Ложење бадњака симболише рађања новог сунца, јер је и Бадњи дан одмах после краткодневнице. Млади храст је спаљивањем даван огњу ради нове године, а прегршти варница бацаних у небо су најављивале много рода и приноса.

За бадњак се сече грана храста, који је код Словена одувек био свето дрво и везује се за словенско божанство Световида.

Литургији и паљењу бадњака у порти Храма Светог Саве вечерас је присуствовао највећи број верника у последњих неколико година. За њих су били припремљени и топао чај и кувано вино.

Погледајте ВИДЕО са службе и паљења бадњака у порти Храма Светог Саве у Краљеву:

Некада је било обавезно да они који су одлазили у шуму по бадњаке – пре сечења дрвету назову „добро јутро“, честитају му празник и помоле се да донесе здравље и срећу породици.

Дрво се увек засецало са источне стране, јер је требало да падне на исток.

Домаћин је доносио бадњак и остављао га поред улазних врата. И данас многи поштују обичај да бадњак уносе у кућу тек на Бадње вече. Многи су искористили прилику да бадњаке са жељом за добро здравље, срећу и успехе запале у портама храмова у којима су бадњаци паљени после литургија.

Бадњи дан је последњи дан поста, дан када се обавезно припрема посна вечера. Припреме за најрадоснији хришћански празник почињу 40 дана пре 7. јануара постом који представља прочишћење духа и тела, а људи се у Србији поздрављају речима “Христос се роди”, а отпоздрављају са “Ваистину се роди”.

Уочи најрадоснијег хришћанског празника, у свим храмовима Српске православне цркве, паљењем бадњака и литургијама обележени су Бадњи дан и вече, а сутра ће бити служене свечане божићне литургије са причешћем.

У присуству верника и монахиња, колективно паљење бадњака приређено је у порти нове цркве Васкрсења Лазаревог у 16 часова, у Цркви Свете тројице у центру Краљева, у Цркви Светог Василија Острошког у Кованлуку, у Манастиру Студеница, у у Цркви апостола Петра и Павла у Богутовачкој Бањи, у Цркви Светог Јована Крститеља у Ратини и у Храму спаљивања моштију светог Саве у Краљеву.

На Бадњи дан, уочи Божића, свештенство је пожелело свим људима мир, радост и срећу у домовима, уз божићни поздрав “Мир Божји, Христос се роди”.

Паљењу бадњака у манастиру Студеница, поред мештана овог краја, присуствовали су и верници из других делова Србије.

Распоред богослужења у дане божићних празника у неким од храмова на подручју Краљева погледајте у нашем јучерашњем тексту на овом ЛИНКУ.

  М. М. Д.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *