Тозовац и Новица Неговановић имаће у Краљеву заједничко спомен обележје (ВИДЕО)

Широм Србије, некадашње Југославије, али и у Европи, њих двојица проносили су српски народни мелос, сведочили о нашој богатој традицији и култури и где год да су живели истицали су да су Краљевчани

Два доајена српске народне музике – Предраг Живковић Тозовац и Новица Неговановић рођени су у Краљеву, преминули у истој години, а сада ће добити заједничко спомен-обележје у свом родном граду. За избор идејног решења спомен-обележја задужено је Новоформирано Радно тело задужено за избор идејног решења овог спомен обележја данас је имало свој први радни састанак којем су присуствовале супруге покојних музичара.

Погледајте ВИДЕО:

Емилија Јањић Живковић, супруга преминулог Тозовца, поручила је узбуђено да је „и тужна, и срећна“:

– Пресрећна сам што ће град, ризница уметника српске музике, културе, постати и вечно место вечно Предрага Живковића Тозовца и драгог његовог „буразера“ Новице Неговановића.

Супруге покојиних Новице Неговановића и Предрага Живковића Тозовца на првом састанку Радне групе за подизање заједничког спомен обележја двојици музичара у Краљеву

Мирјана Неговановић, супруга покојног Новице Неговановића оценила је да је овај потез добрар и за сам град и за чување успомена на двојицу врхунских музичара:

 Краљево има туристичке потенцијале, а заједничко спомен-обележје ова два великана би могла то и да поспеше и да унапреде.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић подсетио је да су широм Србије, некадашње Југославије, али и у Европи, Предраг Живковић Тозовац и Новица Неговановић проносили српски народни мелос, сведочили о нашој богатој традицији и култури и где год да су живели – истицали су Краљевчани

– Заједничко спомен-обележје овој двојици великана налазиће се у пешачкој зони у центру Краљева, а ми ћемо урбанистима и људима који се баве културом оставити да одреде тачно место где ће се налазити споменик, као и његов изглед. Захвалан сам госпођи Емилији, удовици Предрага Живковића Тозовца, Мирјани, удовици Новице Неговановића, и њиховој родбини због тога што су подржали нашу идеју.

Град Краљево и Културни центар „Рибница“ пре две године су започели одржавање Фестивала „Златне хармонике Краљева“, у знак сећања на ову двојицу музичара, а да је прошлогодишњи завршни концерт, који је директно преносио РТС 1, гледало 1.190.000 људи.

– Изградња не треба да зависи од тога ко је на власти и не сме да се деси као са Спомеником српским ратницима палим за слободу отаџбине од 1912. до 1918. године, који су, са променама власти, премештали са централног градског трга на Старо гробље, па опет на Трг. Предраг Живковић Тозовац и Новица Неговановић су већи од сваке власти – поручио је Терзић.

Председник Радног тела за избор идејног решења спомен-обележја Предрагу Живковићу Тозовцу и Новици Неговановићу је помоћник градоначелника за културне манифестације Милош Милишић. Он је оценио да су и Предраг Живковић Тозовац, и Новица Неговановић себи још за живота обезбедили незаборав у овој врсти музике:

– Изградњом заједничког споменика ми њима кажемо скромно ‘хвала’ – што су пронели име дела Србије у којем живимо.

Елизабета Тодоровић, директорка Културног центра „Рибница“ доделила је Емилији Јањић Живковић и Мирјани Неговановић захвалнице за, како је нагласила, несебичну подршку Фестивалу „Златне хармонике Краљева“.

      М. М. Д. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *