Средства за финансирање партија у краљевачком парламенту

За странке и групе грађана које имају одборнике у краљевачкој Скупштини ове године је у градском буџету планирано око 25 одсто средстава више него у прошлој години; ево колико ће која странка добити новца…

Према Закону о финансирању политичких активности, у јавном буџету за финансирање редовног рада политичких субјеката који имају одборнике у локалној скупштини може бити издвојено 0,105% пореских прихода. У Краљеву је то ове године 4.056.000 динара (прошле године, када је буџет био мањи било је – 3,26 милиона динара).

За рад странака, коалиција и група грађана које имају одборнике у Краљеву ће на месечном нивоу бити издвајано 338.000 динара. Колико ће новца добити која изборна листа зависи од броја места у парламенту. У Краљеву ће сваког месеца до краја године новац бити овако распоређен:

У касу напредњачке листе „Александар Вучић – За нашу децу“, која у локалној скупштини има 46 од укупно 70 мандата, месечно ће се слити 207.227 динара, а коалиције СПС-ЈС са 12 мандата – 57.933 динара.

Опозиционина листа Староседеоци Краљева и околине месечно ће моћи да рачунају на 26.881 динар, листа „Здрава Србија-Покрет обнове краљевине Србије-Боља Србија“ са четири мандата на 24.707, а листа Александра Шапића „Победа за Краљево“ са троје одборника на 21.260 динара.

Ова средства могу бити коришћена за рад са бирачима и чланством, трошкове превоза и одржавања скупова, промоције, рекламног материјала, истраживања јавног мњења, обуке, међународну сарадњу, трошкове зарада запослених, комуналне трошкове итд, а могу бити коришћена и за предизборну кампању.

Закон о финансирању политичких активности налаже да средства добијена из јавних извора у износу од најмање пет процената на годишњем нивоу политички субјекат мора да користи за стручно усавршавање и оспособљавање, међународну сарадњу и рад са чланством.

         М. М. Д.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *