СОС Дечје село Краљево обележило пунолетство

За 18 година постојања кроз установу која ће убудуће функционисати као Центар за подршку деци и породици, прошло је 170 деце и младих, од којих су многи већ основали своје породице, али и даље воле да сврате, макар по савет , тамо где су имали топлину дома

СОС Дечје село Краљево основано је пре 18 година. У Србији је те 2004. године њихов начин функционисања био иновативни концепт бриге о деци без родитељског старања. Биљана Зорић Димић, директорка СОС Дечјег села Краљево подсећа за портал Круг да тада хранитељство није било много развијено у Србији, али је у међувремену дошло до различитих промена, пре свега Правилника о хранитељству. Држава је, у међувремену, основала неколико регионалних центара за породични смештај и усвојење, од којих се један налази – у Крагујевцу.

– Ми смо сада променили делатност. Наставићемо да подржавамо хранитељске породице, али само у оном делукругу рада који се не поклапа са радом Центром за породични смештај и усвојење Крагујевац. Они ће наставити да прате рад хранитељских породица и да им пружају подршку. Тренутно, имамо осам хранитељских породица којима ћемо помагати и даље онолико колико можемо, било да су у питању донације или разне радионице, едукативне активности, индивидуална подршка деци или разне спортске активности.

Биљана Зорић Димић – директорка СОС Дечјег села Краљево

Дечје село Краљево, појашњава директорка Зорић Димић, окренуто је сада превентивним активностима:

– Ми смо прошле године отворили програм јачања породице на територији нашег града, а убрзо га проширили на територију целог града Краљева, општина Трстеник, Врњачка Бања, а однедавно и Рашка. Реч је о превентивном програму који је усмерен на рад са социјално угроженим породицама код којих постоји ризик да се деца издвоје и да се помогне тим породицама да не дође до издвајања деце из њиховог природног окружења.

Током протекле две године на територији ових општине и града Краљева, Дечје село помогло је кроз тај програм помоћ за 120 породица са више од 330 деце и младих.

– Оно што подржавамо јесте, пре свега, психосоцијална подршка и јачање родитељских капацитета, а затим и саветодавне услуге, едукативне (имамо едукаторе који помажу у учењу), а један део услуге јесте материјална подршка. Такође, веома значајна новина у Дечјем селу јесте да смо отворили дневни боравак за рад са децом и младима са проблемима у понашању. Одлука о оснивању ове услуге је проистекла након разговора са представницима нашег града и Центра за социјални рад у Краљеву који су препознали да је ово једна од услуга која је веома значајна за ношу локалну заједницу – каже Биљана Зорић Димић.

Одговарајући на гласине које су последњих пар месеци колале, а према којима се Дечје село у Краљеву затвара, директорка понавља да се  Дечје село на Берановцу – не затвара:

– Само смо променили делатност. Некада смо били Установа за смештај деце без родитељског старања, а сада смо СОС Дечје село – Центар за подршку деци и породици и окренули смо се потребама наше локалне заједнице и шире – неким регионалним потребама и пројектима у будућности, а све у циљу пружања подршке деци и породици.

СОС Дечје село на Берановцу тренутно имао осам хранитељских породица у којима је 45 деце и младих:

– Можда је било и време да неке своје ресурсе почнемо да користимо већим усмеравањем на нашу локалну заједницу. Концептуална промена је била захтевна. Морали смо да затворимо и Заједницу младих (у којој су били средњошколци из хранитељских породица) зато што, у складу са неким законским и подзаконским актима невладин сектор не може да води малу домску заједницу, али тај простор ћемо искористити у договору са донаторима за неке нове услуге. Неће, свакако, остати празан. Од оснивања, кроз нашу прошло је 170 деце и младих којима је пружена подршка. Многи су се осамосталили, завршили факултете, оженили, удали, добили своју децу. Имамо сада и пуно „унучића“. Многима смо ишли на krštennja и венчање. Подршка коју смо тој деци пружили ни дан-данас се није прекинула, они остају контакту са нама и кад имају по 26/27 година. Неки нас и данас питају, као што би питали своје родитеље за неке животне савете, било да је у питању запошљавање или брига о деци, а то је за нас најзначајнија повратна информација да смо били важан део њиховог живота – поносна је директорка СОС Дечјег села Краљево.

Једна од девојчица из Дечјег села сада живи у Америци где је завршила и студије. Они који су бринули о њиховом одрастању увек су се трудили да деци, а касније и младима, помогну да се запосле посредством донатора који врло радо прихватају да запосле те младе људе, јер сви знају да је запошљавање предуслов они стану на своје ноге. Без тога све иде – много теже.

      М. М. Д.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *