Служба поливалентне патронаже Дома здравља Краљево – важна карика у систему здравства

Крајем седамдесетих година прошлог века основана је Служба поливалентне патронаже Дома здравља Краљево. Од оснивања – бележи стални напредак, било да је реч о едукацијама запослених, квалитетном пружању здравствених услуга или увођењем новина у раду.

Под‌једнако су важне и бројне донације која ова служба добија. Последња у низу је савремена дигитална вага за мерење новорођенчади приликом посете патронажне сестре у кућним условима и неопходна пратећа опрема за рад сестара Поливалентне патронаже.

Али, пре него што се беба роди, све труднице имају прилику да похађају Школу родитељства у овој служби која је, након паузе од две године због пандемије коронавируса, поново почела да ради.

– Теме у Школи родитељства су шаролике, од физиологије трудноће, дојења, неге бебе до раста и развоја у првих годину дана и проблемима са којима се маме сусрећу. Све патронажне сестре су са вишом школом, континуирано се едукују и прате новине у раду. Тако је у току  едукација о „Телефонском саветовалишту и разиграном родитељству“ под покровитељством УНИЦЕФ-а  које ће ускоро заживети и о чему ћемо маме благовремено оабвестити – каже виша медицинска сестра Ана Ковачевић, шефица Поливалентне патронаже.

Програм рада патронажних сестрара чине посете породицама и здравствено-васпитни рад. Ове посете су од вишеструког и посебног значаја, јер је поливалентна патронажна сестра готово једини здравствени радник који има могућност да сагледа породицу у целини.  Здравствено васпитни рад подразумева и обилазак старијих од 65 година (мерење крвног притиска, пружање савета о здравим стиловима живота, примена редовне терапије и контроле код изабраног лекара). У опису посла су и обиласци хроничних болесника (обука за давање инсулина, превенција декубита, правилна исхрана итд). Једном седмично сестре посећују месне заједнице у којима се обавља здравствено-васпитни рад са становништвом, а оне и добру сарадњу са Центром за социјални рад и Црвеним крстом Краљево.

        Анђелка Планојевић

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *