Све о здрављу младих на једном месту

Водич „Чувај ме“ представља својеврсну “читанку” која може значити младима за упознавање сопственог тела, али и као водич кроз изазовне ситуације које доноси период младост

Омладински програм Београдског центра за људска права објавио је водич о здрављу и здравственој писмености младих под називом „Чувај ме” – све о здрављу младих на једном месту.

У водичу „Чувај ме” налазе се све неопходне информације о менталном и физичком здрављу младих, чињенице о здравој исхрани, органима за варење и дисање, зубима, мононуклеози, као и конкретни савети о полно преносивим болестима, ХПВ вакцини и физичкој активности.

Водич је доступан на овом ЛИНКУ 

Настао је као одговор на недостатак релевантних и квалитетних научних информација о здрављу младих што се одражава у великом броју адолсцентских трудноћа и абортуса, ниском интересовању за ХПВ вакцину, дискриминацији ХИВ+ младих, неразумевању значаја менталног здравља, као и неедукованости о сопственом телу у периоду развоја.

– Водич приближава младим људима тему здравља на интересантан начин. Он садржи корисне информације, пружа важне савете о менталном и физичком здрављу младих, те је својеврсна “читанка” која може значити младима за упознавање сопственог тела, али и као водич кроз изазовне ситуације које доноси период младости – појашњава Демир Мекић, уредник водича. „

У изради водича је учествовало више од 20 особа, лекара, професора, психолога, психотерапеута, социолога и младих људи, који су својим коментарима допринели да водич тематски и стилски буде прилагођен потребама младих.

Објављивању водича претходио је истоимени едукативни подкаст „Чувај ме“, који у 11 тематских епизода доноси конкретне савете, приче из прве руке, и понеки разбијени мит о менталном, репродуктивном и физичком здрављу младих.

    М. М. Д.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *