„Сан сваког планинара је да једном оде на Хималаје“ (ВИДЕО)

Планинарка Драгана Томовић није кренула на врх Хималаја, већ да на успонима до врхова који су, отприлике, половина највишег на свету – ужива у авантури, упознавању нових народа, религија, обичаја и у пуњењу сопствених батерија

На помен Хималаја – многи одмах помисле на „кров света“, иако је овај планински масив много више од тога, будући да су варијације у пределима толико различитее да путници-намерниц могу да виде све: од џунгле и зелених плодних долина до вечитог снега и леда. У Непал, државу чије три четвртине припадају Хималајима, прошле недеље упутила се планинарка Драгана Томовић из Краљева. Случајно смо се сусреле на београдском аеродрому, па је тако – успут, забележена и ова прича.

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:

Драгана је нестрпљиво чекала лет за Доху и поћетак своје петнаестодневне хималајске авантуре.

– Сама себи завидим, јер је пут био тотално непланиран, али је дивно што се догодио. На Хималаје сам кренула у организацији планинарског клуба „Азимут“ из Београда. Наш водич на овој тури је искусан планинар Зоран Филиповић. Повезала нас је наша Светлана Цеца Матијевић. Сваког ко ишта зна о планинарењу у Краљеву зна ко је у Светлана Матијевић. Ово је њен матични клуб, њена препорука и мој велики сан, јер сваког ко се бави планинарењем лаже ако каже да му није сан да дође бар подно Хималаја. Надам се да ће се мој сан остварити! – у даху нам је рекла Драгана док је са колегама планинарима и планинаркама обављала последње припреме пред пут.

Squirrel_photos, Pixabay 

Тура којом ова група иде на Хималаје ове године је Анапурна трек коју Драгана, из милоште, зове „турицом уживања“:

– То није Монт Еверест, није К 2, али је у питању, ипак, озбиљно планинарење, јер идемо изнад 4.000 метара надморске висине. Сама тура траје 15 дана, са упознавањем Катмандуа, главног града Непала и у одласку, и у повратку. Од Покхаре, најпопуларније туристичке дестинације у Непалу креће наша 12-дневна кружна тура за Анапурну.

Непал је земља невероватних екстрема: дом највећих планина на свету, историјских градова, светих места. Чаролија се налази на сваком кораку за онога ко жели да пронађе Шангри-ла (митску утопију на Хималајима изоловану од спољног света).

Непал има око 18 милиона становника, припадника различитих народа, раса и култура који говоре различитим језицима. У регији Хималаја живе Шерпаси, а у долину Катмандуа стално долазе нови досељеници.

Реч Хималаји значе „боравиште снега” на језику Санскрита (будиста, хиндуиста и џанаиста):

– Ово путовање ће, верујем, за мене бити 100% уживање. У октобру сам радила попис становништва у Краљеву буквално 24 сата да бих успела себе да спонзоришем на оваквој тури. Све је како треба, идемо да уживамо: екипа је одлична, водич је одличан, временска прогноза је, за сада одлична. Највише се радујем тренутку када ћу моћи да зажмурим, а онда да отворим очи и да видим масив Хималаја. Биће то један диван сусрет са једним новим, непознатим светом, са Катмандуом, Непалом, са једном другом религијом, ма свему се радујем! – рекла је Драгана, пре него што се упутила ка излазу из аеродромске зграде, спремна да закорачи у своју хималајску авантуру.

Она сада већ неколико дана ужива у, како они који су се Хималаја вратили сведоче,  непроцењивим сликама неописивих природних лепота, магичних залазака и излазака сунца и места где се човек и природа стапају у једно. Занимљиво је да на својим планинарским турама Драгана ужива у тренуцима, не оптерећујући се да ишта забележи фотоапаратом или мобилним телефоном.

– Увек фотографишу други, моје је да позирам и да се смешкам – шали се она, али сасвим озбиљно додаје како се , неретко, са планинарења управо она врати са највише фотографија које су усликали други.

Кажу да је дом свакога од нас – тамо где су нам мисли најспокојније. Драгана Томовић већ годинама зна да је њен други дом у планинама, у природи и чекамо је да нам о својој хималајској авантури исприча најлепшу причу када се врати са испуњеним сном сваког планинара.

   М. М. Дабић

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *