Радијатори топли – због топлих проба

То што су радијатори топли у јутарњим сатима део краљевачке опозиције приписује свом утицају, а у краљевачкој „Топлани” истичу да не пуштају грејање већ „само испробавају систем“

Када су пре три дана, и поред одлагања почетка грејне сезоне у Краљеву, у јутарњим часовима радијатори постали топли у становима и кућама већине корисника услуга краљевачке „Топлане“, обрадовали су се многи грађани, мислећи да је грејна сезона, ипак, почела. Представници локалне опозиције, између осталих Удружење староседелаца Краљева и околине, оценили су да „пуштање грејања“ представља победу њихове одборничке групе. Они су, како су два дана раније саопштили, у понедеља 17. октобра поднели кривичне пријаве против градоначелника, градских већника, директора ЈЕП ,“Топлана”, и прекшајне за „Топлану! и одговорно лице због неиспоруке грејања у складу са важећом Одлуком о условима и начину снабдевања топлотним енергијом града Краљева.

У суботу 15.10. одржана је хитна електронска седница Градског већа. На тој седници донето је Решење о давању сагласности ЈЕП „Топлана” за одлагање почетка грејне сезоне. Одлуком о условима и начину снабдевања топлотним енергијом града Краљева (Сл. лист града Краљева бр. 20/2010, 28/2013 и 44/2020) јасно је дефинисано у члану 70. да овакву одлуку доноси Скупштина града или од ње овлашћени орган…

Како Скупштина града није овластила Градско веће да донесе овакву одлуку, градоначелник је са већиницима донео ништавну одлуку о одлагању почетка грејне сезоне у Краљеву, па је самим тим и починио кривично дело“, навели су из Удружења Староседеоци Краљева и околине“.

Реаговали су и из Удружења „Идемо“ поручујући:

ЈЕП Топлана Краљево стидљиво је, након притисака нашег и других опозиционих покрета почела грејање у раним  јутарњим сатима.

Постављају се два питања:

1.Да ли је потребно извршити политички и медијски притисак да би грађани добили грејање које су платили?

2. Зашто се владајуће странке у Краљеву  које броје хиљаде чланова  нису огласиле на ову тему. Чије интересе они заступају? Да ли је довољно да Ана Брнабић из топле Јованкине виле препоручи “смрзавајте се” и да то ћутке сви локални функционери спроводе у дело.

Покрет ИДЕМО је за децентрализацију овакве врсте одлука и нико и никада неће моћи да нам из  вила са Дедиња нареди да радимо у корист своје штете и штете наших суграђана“.

Редакција портала Круг контактирала је овим поводом директора краљевачке „Топлане“ Александра Несторовића:

Те кривичне пријаве немају никакав правни основ, а друго – не пуштамо грејање, већ испробавамо систем. За данас је најављена максимална дневна температура од 26 степени Целзијуса.  Грејања има ујутру по пар сати колико је неопходно да наши радници испусте ваздуг тамо где тревба да провере. Доста смо реконструкција радили у претходном периоду, испитујемо како систем сада функционише – био је категоричан Несторовић.

Удружење потрошача Ефектива огласило се тумачењем да „једини исправан начин наплате грејања, дефинисан Законом о заштити потрошача, као кровним законом за ово питање, јесте наплата по потрошњи. Пођеднако као када су у питању наплата струје или воде (тамо где се мери водомерима). Наплата по површини стана и то током целе године, нити је по прописима, нити омогућава било какву штедњу. Напротив, потпуно онемогућава грађане да штеде, што је свакако циљ овог одлагања почетка грејања. Када би се потрошачима омогућио прелазак на наплату по потрошњи, искључиво би они пратили временску прогнозу и подешавали ниво грејања у складу са истом, не би било потребе да то ради влада Србије или локална самоуправа. На тај начин, стимулисала би се штедња, јер би свако би одговоран за количину грејања свог стана, од чега би зависио износ рачуна“, наводи Удружење потрошача Ефектива.

             М. М. Д.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *