Предстоји: сарадња Шумарске школе Краљево и највеће техничке школе из Истанбула

Школа из Истанбула, како се на састанку могло чути, располаже најсавременијим машинама за производњу намештаја, а конструише и производи и ЦНЦ машине за дрвну индустрију и има – више од 3.000 ђака

Пет дана трајаће посета представника највеће техничке школе у Турској – Anadolu Lisesi Haydarpaşa, из истанбулске општине Хајдарпаша. Њима су се данас прикључили и представници Амбасаде Турске у Србији, па је за све њих приређен пријем у градској кући.

Осим градоначелника др предрага терзића, са гостима су разговарали и Кристина Марковић, – помоћница за сарадњу са партнерским градовима и Александар Цветковић, члан Градског већа ресорно задужен за област образовања.

Директор школе, заменик директора и три професора турске школе гости су Шумарске школе у Краљеву, са којом су, овом посетом, започели сарадњу. Поред упознавања са краљевачким колегама и ученицима, домаћини су се потрудили да их упознају и са привредом Краљева, али и да им представе туристичке капацитете Рашког округа. План је да се сарадња школа настави кроз размене ученика и наставника, као и учешћа на заједничким европским пројектима.

Школа из Истанбула, како се на састанку могло чути, располаже најсавременијим машинама за производњу намештаја, а конструише и производи и ЦНЦ машине за дрвну индустрију. За њих су зато организоване посете успешним краљевачким предузећима које се баве обрадом дрвета: „Гир“, „Ђуђа“, „Моја соба“, „Три јеле“.

– Гости из Турске у Краљеву су у прилици да се упознају не само са начином наставе у Шумарској школи, већ и да виде како наши ученици, кроз дуално образовање, још за време учења у школи, стичу и практична знања тако да, када заврше средње школе, одмах могу да почну да раде – оценио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

Представници Шумарске школе Краљево и школе из Турске са градским челницима – фото В. Васић

Он је додао како је уверен да ће и домаћини моћи много тога да науче о функционисању техничке школе у Турској која много времена улаже и у производњу – производећи различите машине и алате које потом продају, тако да на тај начин увећавају буџет школе.

Мислим да треба да видимо, казао је Терзић, како они то раде како би, пресликавањем модела, могао додатно да се унапреди и рад Шумарске школе у Краљеву, која последњих неколико година бележи сјајне резултате.

Зоран Николић, директор Шумарске школе Краљево, подсетио је да је идеја о успостављању сарадње рођена пре око годину и по дана:

– Уз помоћ Министарства спољних послова и Генералног конзулата Србије у Истанбулу, тада смо одабрали ову школу за свог партнера у будућој сарадњи. Био сам у краткој посети школи пре годину и по дана… Стварно је импресивно, не може се описати, превазилази сва очекивања и све замисли нашег система образовања. Са 3.000 ученика, школа је као један мали град – поделио је своје утиске Николић.

Директор краљевачке Шумарске школе најавио је да ће две школе партнерски радити на пројектима и имати размену ученика и професора. Професори из Краљева са 12 ученика биће гости школе у Истанбулу, а потом госте из Турске овде очекујемо у узвратној посети.

Луфту Џевахир, директор школе Хајдарпаша из Истанбула имао је за град, школу и представнике привреде са којима се сусрео – само речи хвале. И Мехмет Јилмазат из Министарства за образовање, при Амбасади Турске у Србији, изразио је наду да ће сарадња између две школе бити плодносна, успешна и остварена кроз будуће пројекте.

   М. М. Д.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *