Послодавци на Сајму запошљавања у Краљеву понудили око 1.500 радних места (ВИДЕО)

И даље су од високообразовних профила најтраженији програмери, све врсте инжењера и дипломирани економисти, са нижим степеном стручне спреме тражени су заваривачи, машинбравари, бравари, шивачи, а највише радних места понудила је Војска Србије

Пролећни Сајам запошљавања у организацији Филијале Краљево Националне службе за запошљавање окупио је четрдесетак послодаваца. Они су, у Дому Војске Србије у Краљеву, понудили више од 1.500 радних места.

И даље су од високообразовних профила најтраженији машински, грађевински и инжењери електротехнике, програмери и дипломирани економисти, а са нижим степеном стручне спреме тражени су заваривачи, машинбравари, бравари, шивачи…

Погледајте ВИДЕО:

Директорка краљевачке Филијале Националне службе за запошљавање Снежана Прелић, истакла је да је на Сајму ове године највећи послодавац, његов домаћин – Војска Србије.

Понуда радних места је веома разнолика. Преовладава понуда у машинско-металској струци, али не заостаје ни дрвно-прерађивачка, текстилна, угоиститељска ни прехрамбена струка, тако да незапослена лица имају могућност да, у складу са својим образовањем, искуством, али и жељама, изаберу жељени посао.

Сајам је отворио градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, који је истакао да на евиденцији Националне службе за запошљавање у Краљеву данас има 6.300 радника.

То је двоструко мање у односу на 2016. годину, а очекују нас и нова запошљавања, тако да у Краљеву свако ко жели да добије посао – то и може.

Он је подсетио да је за мере активне политике запошљавања ове године у градском буџету издвојен око 13,6 милиона динара, од којих ће део бити удружен са Филијалом Националне службе за запошљавање, а други са организацијама у пројектима који подразумевају нова запошљавања.

Звонко Туфегџић, Бојана Маринковић, Снежана Прелић, Предраг Терзић (слева надесно)

Према оцени Звонка Туфегџића, директора Регионалне привредне коморе Рашког и Моравићког округа, у последњих 10 година има све више фирми и потражње за квалификованом радном снагоим, али је резервоар радне снаге – све мањи:

Сматрам да ће у будућности Краљево бити место где ће долазити и радна снага из окружења, зато што имамо квалитетне фирме, и домаће и стране, које су аутоматизоване, где је лако радити, а зараде су порасле.

Сајам је посетио и велики број ученика завршних разреда краљевачких средњих школа.

Ђаци који не желе да наставе школовање овде ће се упознати са свим условима запошљавања – директно ће моћи да се распитају и о висини зараде, каријерном вођењу, преквалификацији или доквалификацији, а они који желе да студирају, имају прилику да упознају услове студирања нашег Машинског факултета – каже Бојана Маринковић, руководилац Школске управе Краљево.

Данас су на сајму додељено уговори послодавцима који ће укључити 38 младих без радног искуства у програм стручне праксе.

М. М. Д.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *