Повећан број пацијената са респираторним инфекцијама, не и ковид позитивних (ВИДЕО)

Температура, кашаљ, бол у грлу, главобоља и малаксалост, најчешћи су симптоми са којима се пацијенти ових дана јављају лекару. Личи на ковид 19, али – за сада број позитивних не расте значајно, кажу у ковид амбуланти краљевачког Дома здравља

– Епидемиолошка ситуација у Краљеву, за сада је стабилна. Имамо повећан број прегледа, имамо и повећање броја тестираних, али је међу њима мањи број ковид позитивних пацијената. Поред ковид респираторних инфекција, присутне су и друге респираторне вирусне инфекције узроковане другим респираторним вирусима. То су: вирус инфлуенце и параинфлуенце, уриновируси, аденовируси – каже др Марина Родић из ковид амбуланте Дома здравља Краљево.

Она је додала и да су ти вируси специфични за ово доба године, због чега ни повећан број пацијената са овим симптомима није изненађујућ.

Не треба заборавити: нису свака повишена температура, кашаљ и бол у грлу симптоми ковида:

– Уколико пацијент има кашаљ и бол у грлу без повишене температуре, јавља се свом изабраном лекару, али уколико су ови симптоми праћени повишеном температуром, пацијенти прво треба да оду у ковид амбуланту.

Од око 150 прегледа у ковид амбуланти на дневном нивоу, први – антигенски тест  буде позтиван код од 10 до 15 пацијената.

Све су чешћи написи о новом соју коронавируса у Европи и у свету, а наша саговорница оцењује да је немогуће предвидети каква ће ситуација бити:

– Оно што треба да радимо, јесте да се придржавамо превентивних мера, да водимо рачуна о личној хигијени, о редовном прању руку, физичкој активности, правилној исхрани. У то спада и ношење заштитни маски у затвореном простору, нарочито тамо где има више људи, што посебно важи за старије особе, пацијенте који болују од хроничних болести и имуно компровитоване особе.

С обзиром да смо имали новогодишње и божићне празнике, врло је могуће очекивати да ће с еу наредном периоду повећати и број ковид позитивних пацијената,

Ковид амбуланта у Улици цара лазара 31, да подсетимо, ради сваког дана од 7 до 17 часова.

       М. М. Д.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *