О стереотипима и њиховим коренима

Психолози су одавно уочили потребу да људе „етикетирамо” без икаквог разлога и да о њима судимо баш на основу тога; постоји ли „лек“ за то?

Људи су бића шареноликих нарави, интересовања и размишљања. Њихоов познати проблем је одбијање схватања те различитости. Велики број нас једну страну себе никада не испољава због потенцијалне неприхваћености, незаустављивог рата против стереотипа.

Према опште прихваћеној дефиницији, стереотип представља вид генерализације и наметања особина не тако прихваћеним групама људи, устаљено мишљење и истовремена претпоставка.

Иако је то једна од најлепших особина наше врсте, различитост није „обожавана карактеристика“, било то мишљење, начин облацења, врста музике у којој узивамо, чак и циљеви које сањамо да постигнемо. Покушавамо да постанемо оно нисмо, што нас увек прати у подсвести.

Поред седам милијарди људи на свету никада нећемо моћи да се свидимо/не свидимо свима. Психолози су одавно уочили потребу да људе „етикетирамо” без икаквог разлога и да о њима судимо баш на основу тога. Страшна страна стереотипа јесте да су често веома нетачни, самим тим што су само наша перцепција и могу имати негативан иутицај на људе у нашој околини. Не морају бити усмерени само према личностима око нас већ их и ми сами можемо основати за нас лично. Неки то могу називати и високим очекивањима или „интерализованим стереотипима” који могу имати лош утицај на наш живот и ментално здравље. Уз стереотипе, раме уз раме стоје предрасуде, које их доводе на још виши ниво, изазивајући негативне емоције.

Истина је да лек за стереотипе постоји – дуго преиспитивање и размишљање о нашим ставовима, погледима на свет и емоцијмаа људи за које „лепимо“ етикете. То је дугачак пут пун препрека којим неће свако желети да корача. Без обазирања на остале, наш „микросвет” треба да учинимо што лепшим, без икаквог осуђивања и са пуно испољавања наше праве, људске лепоте. Није лоше бити другачији, небитно колико попреких погледа добили – на улици, школи, на послу… За љубав, позитиву и најчистију срећу – реци „стоп стереотипима”!

       Милица Алексић

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *