Осумњичен да је утајио више од 18 милиона динара пореза

Припадници Одељења за борбу против корупције МУП, у сарадњи са Пореском полицијом, а по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву, ухапсили су З. Ц. (55) запосленог у предузећу „Фебро план“ из Суботице, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело пореска утаја у помагању.

Кривичном пријавом ће бити обухваћен и Ј. О. (1964) одговорно лице „Фебро плана“ због постојања основа сумње да је извршио кривично дело пореска утаја и прање новца, а који се налази у Притворској јединици Окружног затвора у Краљеву.

Како се у саопштењу полиције наводи, сумња се да је Ј. О. од 2018. до 2021. године, у намери избегавања пореских обавеза по основу пореза на добит правних лица, уз помоћ З. Ц. сачињавао лажне рачуне већег броја предузетничких радњи из Лознице и Суботице, које је евидентирао у књиговодство предузећа „Фебро план“ као праве.

На овај начин је, како се сумња, умањио опорезиву добит овог привредног друштва у укупном износу од 120.152.667 динара и избегао плаћање пореза од 18.022.900 динара за колико је оштетио буџет Србије.

Како се сумња, Ј. О. је уз помоћ З. Ц. контролисао и фактички управљао овим предузетничким радњама, а новац стечен пореском утајом, лично или посредством З. Ц. подизао је на банкоматима платним картицама предузетничких радњи.

З. Ц. је одређено задржавање до 48 часова, након чега ће, уз кривичну пријаву, бити спроведен надлежном тужилаштву у Краљеву, наводи се у саопштењу полиције.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *