Оне су данас стајале на Тргу српских ратника да подсете на жене којих више нема

У оквиру глобалне кампање „Шеснаест дана активизма“, која је почела 25. новембра, а завршава се 10. децембра, чланице Центра за девојке из Ниша у сарадњи са организацијом Феномена, данас су на Тргу српских ратника извеле перформанс „Женско гробље“, који говори о фемициду – убиствима жена у брачним и партнерским односима.

У Србији су, само од почетка године ове године убијене 24 жене и једна девојчица која је имала само две године. За 12 година у фемициду је страдало 400 жена у Србији

Током перформанса, чланице Женског центра из Ниша себи носиле су на својој одећи имена жена убијених у овој години. Перформанс су изводиле у тишини, док су се на разгласу чула имена свих жена убијених у партнерским односима од 2010. године до данас.

– За разлику од пре 20 година када закона није било, у данашње време закони су добри, али њихова примена и даље не ваља, па тако и даље немамо значајно смањење броја убистава жена. Нажалост, у данашње време због ријалитија и насилних саржаја који се пласирају у медијима, насиље се и даље схвата олако – оцењује Татјана Николић, из нишког удружења Центар за девојке.

И Драгана Вељовић, координаторка СОС телефона краљевачке „Феномене“ рекла је да перформанс заједно желе да укажу на проблем фемицида, који је, нажалост, готово постао свакодневница.

– Најгоре од свега је што су се многе жене које су убијене у партнерским односима, обраћале институцијама, многе су биле у сигурним  кућама, а неке од њих настрадале су у току процеса развода, у току виђања са партнером у оквиру Центра за социјални рад, или за време забране приласка жртви. Томе морамо стати на пут. Ако ништа друго. бар да охрабримо наше суграђанке да нам се јаве на СОС телефон, где могу добити психолошку подршку за свој проблем.

СОС телефон организације „Феномена“, за 15 година постојања у Краљеву позвало је око 6.000 жена.

Уколико трпите насиље, можете бесплатно позвати број СОС телефона 0800/ 35 00 36, сваког радног дана од 14 до 18 часова, где ће вам бити пружена психолошка помоћ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *