Озелењавање Берановца: Краљево део пројекта „Зелена Србија“

Циљ је заштита животне средине и подизање свести грађана, локалних самоуправа и компанија о томе колики је значај озелењавања и пошумљавања

Тридесет нових садница горског јавора и брезе засађено је на Берановцу. Саднице су донација из друштвено-одговорног пројекта „Зелена Србија“, а акцију садње реализовали су Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије (СРБАТОМ) у сарадњи са градом Краљевом и компанијом Цолор Media Communications, реализовао је акцију садње дрвећа у Краљеву.

Прве саднице засадили су градоначелник Краљева др Предраг Терзић, шеф мисије Амбасаде Грузије у Србији Илија Коберидзе и заменик директора Директората за радијациону и нуклеару сигурност и безбедност Србије Бранко Брајић.

Према речима градоначелника Краљева, мештани Берановца и Јовца изразили су жељу да се поред стадиона Фудбалског клуба „Рибница“ посади дрвеће, а уз помоћ радника краљевачке „Чистоће“ идеја је реализована.

Садњи дрвећа претходио је састанак у градској кући на којем је са шефом мисије Грузије у Србији разговарано о туристичким потенцијалима, заједничким темама и сферама интересовања које повезују Србију и Грузију.

– Краљево је отворено за све људе који желе да сарађују и да заједно остварујемо добре резултате, а Грузија је православна земља чија црква је једна од најстаријих православних цркава у свету. Зато смо доста разговарали о нашим светињама – манастирима Жичи и Студеници, али и средњовековном граду Магличу, а у циљу даље и у будућности ћемо имати неколико састанака – најавио је Терзић.

Грузија и Србија имају доста сличности, од којих је једна од најважнијих веза православна вера, али и породични односи, традиција, стил и начин живота, истакао је Илија Коберидзе шеф мисије Амбасаде Грузије у Србији:

– Четрдесет одсто Грузије је покривено шумама, а 98 процената шума је – природа направила. Петина шумског бгатства је под заштитом државе. Драго ми је што су саднице посађене баш између теретане на отвореном, СОС Дечијег села и вртића „Миломир“.

Мислим да је на овај начин врло јасно показано пријатељство између наша два народа који су у многим стварима веома слични, оценио је Бранко Бајић, заменик директора Директората за радијациону и нуклеару сигурност и безбедност Србије.

– Овом садњом желимо да допринесемо чистијем, лепшем и бољем ваздуху у Србији. Надам се да је ово један симбличан, мали, али важан, почетни корак у остваривању значајне сарадње између града Краљева, односно Србије и Грузије.

Пројекту „Зелена Србија“ Краљево се прикључило као 25. по реду локална самоуправа. Ово је трећа година заредом, а на годишњем нивоу 10 локалних самоуправа добија по 30 поклон садница и прилику да организује овакву акцију.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *