На Тргу српских ратника грађанима Краљева данас подељено око 550 бесплатних садница (ВИДЕО)

Ако данас нисте били међу њима, треба да знате да је нова акција поделе бесплатних садница црвеног храста заказана већ за – наредну седмицу

Свако стабло на планети доприноси чистијем ваздуху. Никад бројнија, по броју садница које су бесплатно дељене грађанима (око 550), била је данашња акција Одсека за заштиту животне средине краљевачке Градске управе. Чак и пре заказаног термина (у подне) – већ се формирао ред грађана који су, углавном коментарисали да су данас дошли презадовољни зато што су им се примиле саднице које су раније дељене у сличним акцијама.

Било је и оних који би тужно одмахнули руком и продужили даље зато што, како кажу, „не могу дрво да засаде на тераси“.

Саднице су дељене у акцији која је део пројекта заштите од аерозагађења, а саднице су биле разноврсне – четинарске и листопадне.

– Једно дрво апсорбује годишње од 10 до 40 кг угљендиоксида и на тај начин позитивно утиче, како на аерозагађење, тако и на смањење утицаја климатских промена. Дрвеће утиче позитивно и на смањење пм10 честица у ваздуху зато што само лишће и крошње дрвећа задржавају одређену количину ових честита и на тај начин смањују загађење – каже Бранка Чубриловић из краљевачког Одсека за заштиту животне средине.

У досадашњим, сличним акцијама, финансираних из различитих извора, грађани Краљева добили су за последњих пар година око 2.000 бесплатних садница, а нова акција – поделе бесплатних садница црвеног храста заказана је већ за наредну седмицу, а грађани ће о термину бити накнадно обавештени.

Свако дрво, кажу песници, предивно је у свом миру и мудро у својој тишини. Онај ко сади дрвеће, додају, не воли само себе, већ и друге. Сетите се тога, па бар наредне семице дођите по садницу црвеног храста.

   М. М. Д.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *