Нацрт буџета Краљева за 2023. у делу планирања инвестиција – на јавној расправи

Обавезно спровођење поступка јавне расправе приликом припреме буџета – у делу планирања инвестиција налаже Закон о локалној самоуправи

На данашњој седници Градског већа усвојен је Нацрт одлуке о буџету града Краљева за 2023. годину. Закон о локалној самоуправи налаже обавезно спровођење поступка јавне расправе приликом припреме буџета – у делу планирања инвестиција. Комплетан Нацрт буџета за 2022. годину можете наћи на Огласној табли на сајту града Краљева на овом ЛИНКУ.

Наша редакција издваја део који је на јавној расправи, односно ПЛАНИРАНЕ КАПИТАЛНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ:

Појединачно гледано, највише новца, 250 милиона динара, планирано је за „капитално одржавање јавне расвете заменом живиних и натријумових сијалица лед расветом са потребном документацијом“.

По 90 милиона динара планирано је да буде уложено у изградњу фискултурне сале у ОШ „Димитрије Туцовић“ и северне обилазнице. Шездесет милиона динара планирано је за реконструкцију атмосферске канализације у Жичкој улици, а за атмосферску канализацију у Рибници од Улице Ђуре Дукића до реке Рибница – 40 милиона динара.

За реконструкцију моста у Рибници код кафане Идила планира се издвајање 35 милиона динара, а по 30 милиона динара за изградњу атмосферске канализације са дела северне обилазнице из Индустријске, Стадионске и Авијатичарске улице и за реконструкцију Рудничке улице.

За иградњу моста Маква овим планом предвиђено је 25 милиона динара, а пет милиона мање за израду система безбедности града и евиденције саобраћајних прекршаја.

За реконструкцију централне Улице у Ушћу предвиђено је да буде издвојено 17 милиона динара, а 15 милиона динара за санацију градске депоније.

За капиталне инвестиције у наредној години планирана су укупно 702 милиона динара.

На седници Градског већа о овој тачки дневног реда није било дискусије, јер ће се данас усвојен Нацрт Одлуке о будзету тек после јавног увида и наћи пред члановима Градског већа, а онда и пред одборницима на вероватно последној седници градске скупштине у овој години.  

Било би добро да се грађани укључе у јавну расправу примедбама и сугестијама у којима ће навести потребе своје локалне заједнице.

Грађани могу до 15. децембра да поднесу примедбе на део буџета за наредну годину који се односи на планиране инвестиције. Учесници у јавној расправи могу доставити примедбе, предлоге и сугестије Одељењу за привреду и финансије Градске управе града Краљева у писаној форми или на електронску (е-маил) адресу privreda_i_finansije@kraljevo.org на посебном обрасцу, најкасније до 15. децембра до 7.00 часова. Истог дана (четвртак, 15. децембар) у 7.00 часова у свечаној сали Градске управе биће одржана јавна седница. 

ЗОРАН БОЈАНИЋ НОВИ ЧЛАН ГРАДСКОГ ВЕЋА УМЕСТО ИВАНА БУНАРЏИЋА

Данашњој седници Градског већа први пут је присуствовао новоизабрани члан Већа – Зоран Бојанић (бивши републички посланик, у неколико мандата). Бојанић (СНС) преузима ресор за месне заједнице од Владимира Баралића којем остаје ресор саобраћаја.

Након што је већник Иван Бунарџић на последњој седници градске скупштине поднео оставку из, како је навео, личних разлога, ресор спорта преузеће нови помоћник градоначелника који ће, како је то данас најавио градоначелник Предраг Tерзић – ускоро бити именован.

   М. М. Д                                                       

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *