Након повреде на раду и смрти запослене у краљевачком „Леонију“, реаговали синдикати

Фабрике раднике у Србији све више искоришћавају, а држава не слуша наша упозорења, поручили су представници репрезентативних синдиката у Србији

Председник Савеза самосталних синдиката Србије (SSSS) Љубисав Орбовић рекао је данас за БЕТУ, поводом пада у несвест на радном месту раднице у фабрици Леони у Краљеву, да су запослени у једном броју фабрика у све тежем положају.

– Упозоравамо непрестано да се радници шиканирају, да им се тражи да раде дуже од осам сати, не смеју на боловање, па раде и болесни и све чешће, због исцрпљености, падају у несвест на радном месту. У последње време је примећено да им се покретна трака на којој ради велики број њих у свим фабрикама илегално убрзава у дужем временском периоду, тако да не могу одмах да примете – рекао је Орбовић.

Информација да се Данка Ранковић, радница фабрике Леони у Краљеву, повредила на радном месту, а после неколико дана и преминула, појавила се најпре на друштвеним мрежама. Према информацијама до којих је дошла наша редакција, она се саплела и пала запевши за колица у којој се налазе жице за монтажу. То се догодило у другој смени 21. фебруара, а са видљивим повредама превезена је до здравствене установе где јој је указана помоћ. Преминула је после четири дана. У сваком случају, како сазнајемо, нису тачни наводи са да је несрећна жена преминула зато што јој на месту повреде није указана адекватна помоћ.

Редакција портала Круг обратила се молбом прес служби компаније Леони за званичан одговор компаније поводом овог трагичног догађаја. Тражили смо и одговоре на раније жалбе појединих радника на лошу организацију посла, проблематичан однос шефова према њима, као и на то што морају најпре да се јаве лекару у амбуланти Леони (која делује у склопу краљевачког Дома здравља) пре него свом изабраном лекару. Известићемо о добијеном одговору.

Представници репрезентативних синдиката рекли су за Бету да „не знају како да реше проблем све тежег положаја запослених, јер немају добру сарадњу са Министарством за рад, запошљавање борачка и социјална питања“.

Према речима председника SSSS Љубисава Орбовића, проблем је и то што није промењен Закон о раду, на чему синдикати инсистирају како би се поправио положај радника.

И председница синдиката УГС “Независност” Чеданка Андрић рекла је да је у фабрикама све више прековременог рада и да је то сигнал да инспекција треба чешће да одлази у контролу.

– Не можемо да помогнемо радницима иако се све чешће жале на високе норме, прековремени рад и тешке услове због тога што у многим фабрикама нема синдикалног организовања због страха од губитка радног места и све краћег задржавања на једном радном месту – поручила је Андрић.

На то, како је рекла, указује веома велика флуктуација радника у фабрикама, што би требало да је знак за инспекцију, јер „нико не напушта посао ако може да издржи такав рад“.

Андрић је оценила да „закони у Србији и нису толико лоши колико се не поштују“ и да би „руководство фирми морало да се једнако плаши инспекције, као и финансијске полиције и да не сме да буде привилегованих фабрика, без обзира колики значај имају за локалну самоуправу“.

М. М. Д.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *