Миломир Главчић до сада је Србији, а највише Краљеву, поклонио око десет милиона канадских долара

У знак захвалности Краљево је поново упутило позив добротвору из Канаде да буде драг гост, а Миломир, који је са породицом сада донирао и 1.700.000 евра за градњу Српског центра при СПЦ у Нијагара Фолсу, поручује да је „увек срећан када може да помогне“

У Краљеву је, пре четири године установљена Специјална награда за подстицај хуманости, која носи име познатог доброчинитеља Миломира Главчића, Србина из Канаде. Додељена је, на свечаној седници поводом Краљевдана и ове године. Добила ју је Марија Митровић која се, у оквиру удружења НУРДОР истакла помажући деци оболелој од рака, а како је у образложењу наведено „за племенитост, хумана дела и љубав која лечи”.

На седници је упућен и позив грађанима да појачају конкуренцију кандидата, односно више људи доброчинитеља, а Ненад Марковић, председник градске скупштине је додао:

– Поносан сам што ова награда опстаје и заиста значи додатни подстицај онима који пружају руку помоћи другима. Зато, у име грађана захваљујем пријатељу нашег града  Миломиру Главчићу, који је узоран пример такве хуманости и још једанпут га позивам да дође у Србију и буде наш гост. Јер, реч је о човеку великог срца који је Србији, а највише Краљеву, поклонио око десет милиона канадских долара. Зна се да он Србима помаже ма где да су, па је, што  је овдашњој јавности мало познато, православној цркви у Нијагари Фалс, где са породицома живи, недавно поклонио чак милион и седамско хиљада канадаских долара – истакао је Марковић.

А, о чему је уистину реч? У телефонском разговору и електронској поруци објаснила нам је Даница Мировић Матеук из поменутог града на обали Нијагаре.

Она је, у последње четири године била председница Одбора за градњу српског центра при поменутој светињи. У том периоду грађен је нови српски центар, а после пожара у коме је нестао претходни. Под кровом тог новог објекта може се окупити више од три стотине људи, како је и било приликом недавног освећења и отварања.

Било нам је потребно много новца и добровољног рада за релизацију овог пројекта. Ту помоћ добијали смо од  више породица које овде живе на чему смо им захвални. Али, морам посебно истаћи Миломира Главчића који нам је први, као и увек, прискочио у помоћ. Без његове донације тешко да смо могли и започети посао градње. Он и његова супруга Армелина (Канађанка италијанског порекла) поклонили су нам чак милион и седамсто хиљада канадских долара, другачије речено, више од половине укупно утрошеног новца – објаснила је Даница Митровић Матеук.

У знак захвалности, додаје она, конференцијска сала у овом прелепом центру носи име Миломира Главчића, а у знак захвалности он је и – кум овог објекта’.

У телефонском разговору Миломир Главчић укратко нам је поновио његов познати животни циљ „да ради и заради, да има за себе, али и да другима помогне’’.

Срећан сам због тога што сам могао да помогнем и што је окончана градња овог објекта, где ће се овдашњи Срби окупљати, продубљивати слогу и пријатљство, одржавати везе са вером и увек подсећати на своју родну домовину – нагласио је Миломир Главчић.      

М. Дугалић

извор: „Политика“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *