„Малене“ и до шесте победе у низу

Прва женска лига Србије у кошарци

До вечерашњег тријумфа Краљевчанке је водила непогрешива шутерска рука Иване Брајковић

ЖKK „Краљево” – „Новосадска” ЖКА  89-74

(  14-23,  23-10,  28-17,  24-24  )

У оквиру 6. кола Прве женске лиге Србије у кошарци екипа ,,Краљева” савладала је „Новосадску” ЖКА резултатом 89-74 и тако остварила шесту узастопну победу којом је задржала лидерску позицију на табели.

Гошће су током прошле сезоне биле убедљиво најбоље међу друголигашицама. Ипак, конкуренција у Првој лиги доноси им мноштво проблема и у првих пет кола бележе већи број пораза него током читаве прошле такмичарске године.

Код „малених” – стање редовно: неумољива снага воље, гвоздена дисциплина, никад већи простор да се разиграју јуниорке, најпосећеније трибине у лиги уз публику у улози шестог играча, непопустљив ауторитет на клупи и уопште, атмосфера која паралише противника – више него довољно за још једну убедљиву победу. Мада смо од изабраница Николе Јовановића навикли да у амбијенту „кутије шибица” гошће наведу на „клизаво тло”, због чега противнице “копља” положе још у првој четвртини, овога пута отпор је био нешто тврђи.

Надигране су Краљевчанке биле у првом кварталу меча, али се својој игри враћају већ у другој деоници. Ипак, до благе предности пред одлазак на велики одмор долазе захваљујући брзим поенима Grace Easley и Минеле Меховић у последњим секундама првог полувремена, па се у наставак ушло са задовољавајућих 37 – 33.

Треба нагласити да је у првом делу меча изостала мајсторија Драгане Гобељић и Grace Easley на коју је краљевачка публика иначе навикла. Тренер Јовановић се и даље не одлучује да у игру уведе Тамару Рајић, тек залечену од прошлонедељне повреде.

Могуће је да би Краљевчанке ушле и у резултатски заостатак да партију сезоне није играла маестрална Ивана Брајковић. Када другима није ишло – она је била непогрешива; сигурним шутом испод коша, одличним блоковима и отварањима, одржавала је резултатски егал све до тренутка када је почела магија.

Половином треће четвртине, Јовановић бива приморан да на паркет уведе Тамару Рајић, што је уједно и тренутак када се Новосађанкама урушавају све илузије да ће кући донети важне бодове из Краљева. Премда је Тамарин учинак прошао испод радара статистичких показатеља, постигнутом тројком одмах по уласку у игру и енергијом којом је незаустављиво покренула свој тим – преломила је овај меч. Тада се разиграла и Граце Easley, а Ивана Брајковић је наставила немилице да решета мрежицу противника и у последњу четвртину се могло ући мирно.

Велики број поена са обе стране обрадовао је краљевачку публику у последњем кварталу. Излазак из игре Gracе Easley на 2:26 до краја меча био је пропраћен громогласним аплаузом. Тада на терену остаје петорка са невероватним просеком старости од 17 година.  Меч су привеле крају Стевановић, Васиљевић, Биочанин, Несторов и Меховић за коначних 89 -74.

Најефикаснија је била Easley, посебно разиграна у другом полувремену, са 26 поена. Изузетно шутерски расположена Ивана Брајковић уписала је 17 поена уз шут из игре 8/8. Драгана Гобељић је забележила 15 поена. Сјајна Минела Меховић бележи 11 поена, а Тара Биочанин и Нина Тешић књиже по шест бодова. Дариа Несторов је убацила пет, а Тамара Рајић – три поена. Нела Стевановић и Андреа Васиљевић се нису уписале у стрелце. Анастасија Радовановић и Анастасија Стојановић нису улазиле на паркет.

У новосадској екипи најефикаснија је била Софија Ждрња са 14 поена.

У следећем колу „малене” гостују екипи „Војводине” из Новог Сада у суботу 26. новембра.

    Александар Раковић

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *