Краљево: овако су расподељена средства месним заједницама

Чланови Градског већа усвојили су данас на јубиларној – стотој (ванредној) седници Решење којим је утврђена расподела буџетских средстава за ову годину месним заједницама као индиректним корисницима буџета.

Ова тачка била је једна од три које су се пред већницима нашле на основу предлога за допуну дневног реда.

Укупно 18.351.000 динара расподељено је на 68 месних заједница. За СТАЛНЕ ТРОШКОВЕ биће издвојено 5.300.000 динара, за УСЛУГЕ ПО УГОВОРУ 500.000 динара, за ТЕКУЋЕ ПОПРАВКЕ 2.500.000, за МАТЕРИЈАЛ 700.000 динара, за ПРАТЕЋЕ ТРОШКОВЕ 150.000 динара. Далеко највише средстава – 7.018.000 динара биће издвојено ЗА НОВЧАНЕ КАЗНЕ И ПЕНАЛЕ, за МАШИНЕ и ОПРЕМУ 2.180.000 динара и 3.000 динара за ОСТАЛЕ трошкове.

Највише новца 8.128.300 динара бићће издвојено за МЗ Ушће. У табели је наведено да ће 6.910.000 динара бити издвојено за новчане казне и пенале, а 150.000 за пратеће трошкове. Стални трокови у МЗ Ушће износе – милион динара.

У марту ове године портал Круг писао је овом проблему у тексту Зашто ће из градске касе бити плаћено 2,4 милиона које дугује МЗ Ушће?

Тада су већници дали сагласност да из текуће буџетске резерве буде издвојено милион динара како би се обезбедило довољно новца за плаћање дуговања по правоснажним судским пресудама против МЗ Ушће. Тада је наведено да је укупан дуг 2,4 милиона динара, а пошто у буџетској ставци са које се плаћају новчане казне и пенали није било довољно новца, милион динара је повучено из резерве.

Апелациони суд у Крагујевцу је, наиме, пресудио да МЗ Ушће дугује новац за неисплаћене зараде двоје својих радника, као и за судске трошкове. Тужиоци нису били радници Градске управе у Месној канцеларији Ушће, него радници баш Месне заједнице.

Месна заједница не може да запошљава радник, али је могла некада када је закон био другачији.

Пре 20-ак година МЗ Ушће је запослила неколико радника, од којих су се неки бавили административним, а неки техничким пословима на одржавању водовода. Неко време је МЗ имала новца и плаћала своје раднике, а онда престала, јер новца није било, па су радници тужили и добили процес.

Тада смо писали да се њима дугује поменутих око 2,4 милиона динара и да тај новац мора да исплати град Краљево. Овај проблем је наслеђен, али би у случају да дуг МЗ Ушће према радницима не буде исплаћем, могао да буде блокиран рачун града Краљева.

Ако нека МЗ направи дуг, блокирају се сва трансферна средства из државног буџета према граду Краљеву. На тај начин град Краљево би остало без средстава за нормално функционисање, не би могао да извршава плаћања.

Није јасно једино како је могуће да у случају МЗ Ушће сада за новчане казне и пенале треба издвојити укупно 6.910.000 динара?

Од МЗ за које ће бити издвојено више средстава него за остале издвајамо

– МЗ Самаила: укупно 667.300, од којих на сталне трошкове „отпада“ 500.000 динара,

– МЗ Бресник 593.300 (на машине и опрему биће потрошено 420.000 динара) и

– МЗ Рудно која ће добити 547.000 динара од којих је 500.00о планирано за машине и опрему.

У наставку објављујемо списак износа које ће, појединачно, добити МЗ на територији града Краљева.

На данашњој седници Градског већа усвојено је Решење о образовању Комисије за спровођење конкурса за доделу подстицајних средстава за развој сеоског туризма на територији града Краљева у 2022. години.

Члан Градског већа Милош Угреновић (СПС) и данас је негодовао због тога што се, како је навео, сваке године понавља један број оних који добијају средства по овом конкурсу.

Буде 10 нових имена, али 16 буде истих као ранијих година. Било би у реду да уведемо критеријуме по којима они који једне године добију средства, наредне две године не могу да конкуришу – предложио је Угреновић.

Јавни конкурс за доделу подстицајних средстава за развој сеоског туризма биће расписан 24. окробра, а за ову намену биће потрошено 10 милиона динара.

Данас су донета и два решења о додели средстава за суфинансирање пројеката инвестиционог одржавања за две стамбене заједнице – Олга Милутиновић 6 и Моше Пијаде 33 из Краљева.

Краљевачки већници донели су и Решење о попуњавању положаја начелника и заменика начелника Градске управе града Краљева, односно Решење о образовању Конкурсне комисије за спровођење конкурса за попуњавање ових фунција.

    М. М. Д.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *