Краљево: Бесплатно мерење нивоа шећера у крви

Грађани којима се установи висок ниво гликемије, а тиме и ризик од оболевања од шећерне болести, на поклон ће добити апарат за мерење шећера у крви како би могли да наставе и сами код куће да прате своје стање

Поводом новембра, месеца борбе против дијабетеса, у Краљеву ће данас све до 16 часова бити постављена „Прва дијабетолошка ординација на точковима“. Сви грађани у ординацији могу бесплатно да измере свој ниво шећера у крви и да обаве консултације са здравственим радницима о превенцији, контроли и лечењу дијабетеса. Осим тога, они грађани којима се установи висок ниво гликемије, а тиме и ризик од оболевања од шећерне болести, на поклон ће добити апарат за мерење шећера у крви како би могли да наставе и сами код куће да прате своје стање, превентивно делују и спрече могуће компликације дијабетеса.

Краљево је један од 15 градова у Србији, у којима се спроводи овај пројекат са циљем скретања пажње јавности на важност редовне контроле нивоа глукозе у крви као најбоље превенције у борби против дијабетеса, јер се процењује да ће до 2030. године свака девета особа на свету боловати од неке врсте ове болести.

Пројекат се реализује уз подршку локалне самоуправе и Дијабетолошког савеза Србије, а покренула га је аустријска компанија Мед Труст која је и обезбедила специјализовано возило за покретну дијабетолошку ординацију.

Након Краљева, покретна ординација наставља свој пут и у друге градове у Србији.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *