Краљевачке „малене“ са 11 везаних победа – незванично јесење шампионке државе!

Пад концентрације код „малених” у последњој четвртини донео је резултатску клацкалицу, па се питање победника решавало у последња два минута!

ЖКК Вршац – ЖКК Краљево 71-77

(17:25,  15-16,  19-17,  20:19)

У последњем колу првог дела шампионата кошаркашице „Краљева” савладале су екипу „Вршца” резултатом 71 – 77. Тако су, максималним учинком од 11 везаних победа, понеле незваничну титулу јесењег шампиона државе.

Вршчанке су мимо очекивања пружиле жесток отпор искусној екипи „Краљева”. Почетак утакмице, међутим, није наговештавао да ће се до краја ући у неизвесну завршницу.

Све до почетка последње четвртине Краљевчанке су контролисале утакмицу и без већих проблема одржавале жељени темпо.

Пад концентрације код „малених” одводи утакмицу у резултатску клацкалицу ,те се питање победника решавало у последња два минута.

Прибраност Grace Easley је пресудила. Била је најбоља на терену и свом тиму доноси превагу у одлучујућем тренутку за коначних 71-77.

Код „малених” двоцифрене су биле једино Граце Easley са импресивних 33 и капитенка са 18 поена.

Повреда шаке са терена је удаљила Минелу Меховић, а повреда листа која већ неко време мучи Тамару Рајић и вечерас јој је ускратила минутажу.

Читаоци, навикли на подробније извештаје са мечева, опростиће на нешто опскурнијој анализи вечерашње утакмице. С обзиром да је први део првенства приведен крају и да су „малене” у незаустављивом налету надиграле све досадашње ривале, већи део простора посвећујемо осврту на протекли период.

Сумирајући учињено у протеклих 11 кола, користећи се статистиком или општим утиском након одгледаних мечева,анализирајући учинак из угла навијача са неизбежном дозом пристрасности или, пак, очима новинара који извештава објективно како му позив и налаже; користећи се, дакле, било којом методом са циљем да се краљевачком тиму упише праведна оцена након половине одиграних утакмица текуће сезоне, закључак, у сваком од датих случајева, може и мора бити само један – „малене” су у овом тренутку најбољи женски кошаркашки тим у Србији.

Премда су тимски дух и добра атмосфера красили игру екипе још од првог кола, неке играчице, како то обично и бива у случају врхунских спортских домета, временом су се наметнуле као носиоци игре.

Кренимо редом:

Драгана Гобељић, капитен и убојито крило краљевачког „парног ваљка”, по основној вокацији заузима позицију 3, али је пажљиви посматрач може затећи на сваком делу терена.  Противнику је јако тешко да брани њене силовите продоре, неизбежне у ситуацијама када осети и минимум слободног простора. Процени ли да јој је прилаз рекету затворен, мрежицу противника „изрешетаће” ван линије за три поена. У оваквом односу снага, ривали често одахну када је тренер у другом делу меча повуче на клупу у жељи да прилику пружи млађим играчицама. У краљевачком тиму је повратник и ако срећа послужи љубитеље кошаркашке игре у граду крај Ибра, у њему ће каријеру и привести крају.

Андреа Граце Easley покрива бековске и крилне позиције. Рођена у савезној држави Аризони, у Краљево долази са калифорнијског државног универзитета из Бејкерсфилда. Ужива пуно поверење тренера Јовановића које користи на најбољи начин. Редовно је у врху листе стрелаца, а красе је агресивност у игри и креативност у организацији напада.

Тамара Рајић, још једна играчица која успешно покрива позиције 2 и 3. Вансеријски је таленат који красе енергичност у одбрани и нападу, прецизност у шуту за три поена, али и храброст да у важним тренуцима преузме одговорност. Нажалост, повреда листа је била узрок њеног честог одсуства са паркета, али и спречености да, када је и у игри, пружи свој максимум. Реална су очекивања да се током другог дела сезоне потпуно опорави и својим играчким бравурама додатно украси, већ лепршаву игру „малених”.

Ивана Брајковић, популарна „Брале”, 195 цм високи центар краљевачког тима, узрочник је честих главобоља противничких тренера којима је комбинација њене висине, сналажљивости у рекету и способности да се паметно позиционира и вешто загради, задавала нерешиве енигме у покушају да одбране сопствени кош. Било је и тренутака када би све учинила како налажу школска кошаркашка правила, али лопта, напросто, није хтела у кош. Ипак, у сећању навијача остаће упамћене утакмице у којима је пресудила њена упорност и апсолутна доминација у рекету, пре свих, мечеви против „Дуге” из Шапца, „Врбаса”, али и „Новосадске” ЖКА против које бележи невероватних 8/8 у шуту за два поена.

Дариа Несторов у своју каријеру је уписала искуство са јуниорског репрезентативног кампа. Класична „јединица“, брза, енергична и креативна. Дариа је још увек јуниорка и тек увидом у ову чињеницу њени квалитети додатно добијају на тежини. Нешто већу минутажу добија када тим, услед породичних проблема напушта Белорускиња Свиетлана Кудрашова, а остаће упамћена утакмица 3. кола против „Партизана” коју је и пресудила прецизност њеног шута. Дарија је млада и бескрајно талентована, те је пред њом, свакако, блистава играчка каријера.

Нина Тешић, успешно покрива позицију крилног центра, бивша играчица „Црвене Звезде” и крагујевачког „Радничког”. Усталила се у почетној петорци „малених” и представља важан играчки шраф на високим позицијама.

Минела Меховић, брза и енергична Пазарка на позицији 2 која је још једна повратница у град крај Ибра. Тренутно су њени наступи под знаком питања услед повреде шаке, али се након опоравка очекује да ће се успешно уклопити у тим.

Анђела Јанић, рођена Краљевчанка, још једно решење тренера Јовановића на позицији 4. Успешно мења Нину Тешић  када јој се пружи прилика да заигра за сениорски тим, с обзиром да јој обавезе налажу ангажман и у јуниорској селекцији. Лањски боравак у кампу репрезентације значајно је утицао на игру краљевачког крилног центра и од ње се тек очекује да пружи висок квалитет у игри.

Тара Биочанин, центар је који успешно мења Ивану Брајковић, а уз Дариу и Анђелу чини јуниорски трио са репрезентативним искуством али и устаљеним местом у сениорском тиму „малених”.

Остатак екипе се углавном попуњавао кроз јуниорске играчице и у зависности од распореда у протоколу су често биле и Нела Стевановић, Андреа Васиљевић, Анастасија Радовановић, Анастасија Стојановић, Јована Пејчиновић и Јорданка Зирић.

Вечерас је први део првенства окончан, али већ 24. децембра „малене” гостују „Црвеној Звезди” чиме почиње друга полусезона. Након те утакмице одлази се на заслужену паузу а од 14. јануара стартује ново, 13. коло у коме ће Краљевчанке дочекати крагујевачки „Раднички” када ће домаћа публика добити прилику да поздрави јесењег шампиона Србије.

           Александар Раковић

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *