Кошаркаши краљевачке„Слоге“ у штрајку због кашњења плата

У управи клуба признају да исплате касне, али да рокови дефинисани уговором нису пробијени; пропуштена утакмица са KK „Тамиш“, тренер Марко Димитријевић поднео оставку

Након што су одбили да отпутују на гостовање панчевачком „Тамишу” кошаркаши KK „Слога” су од данас и у званичном штрајку.

Екипа је од понедељка без тренинга, а вечерас је пропуштено 18. коло домаћег шампионата.

Из разговора са капитеном екипе Стефаном Матовићем сазнајемо да је актуелна ситуација проузрокована незадовољством играча динамиком исплате заосталих плата:

– Од 15. новембра са управом покушавамо да се договоримо око начина исплате заосталих дуговања. Чест је случај био да смо се у ситуацијама финансијске нестабилности задовољавали исплатом половине плате, док бисмо остатак стрпљиво чекали док клуб не пронађе начин да нас у потпуности исплати. Како управа није испунила многобројна обећања и више пута је одлагала датум договорене исплате, били смо принуђени да након меча са „Колубаром” одиграног 14. јануара, клубу испоставимо нови захтев. Наиме, више нисмо били у ситуацији да се задовољимо половином плате и затражили смо хитну исплату дуговања у целости. У том моменту дуг је био две и по плате, а клуб је на то реаговао по старом договору и исплатио половину једне плате. Како више нисмо били у стању да толеришемо њихова кашњења у понедељак смо обуставили тренинге, а данас и одбили да одемо на заказани меч 18. кола против „Тамиша” из Панчева” – појашњава за портал Круг капитен Матовић.

Решени да чујемо и другу страну разговарали смо и са директором клуба Владимиром Ђоковићем:

– Играчи су оваквим потезом свесно прекршили обавезе предвиђене уговором. Клуб се обавезао да играчима измири потраживања најкасније 45 дана од њиховог доспећа на наплату и ова одредба није прекршена. У овом тренутку им се дугују две плате, а од прве, која је доспела на наплату 15. децембра, 45 дана ће истећи тек са последњим даном јануара и ми, практично, имамо нешто мање од две недеље да ову обавезу измиримо у уговором предвиђеном року. Оваквим потезом, којим ће бити нанета евидентна штета клубу, играчи су нас довели у ситуацију да сада размишљамо о евентуалним санкцијама према њима, што би могао да буде сасвим реалан сценарио – закључио је директор Ђоковић.

Према оцени Николе Ђуришића, члана Управног одбора клуба, играчи су реаговали исхитрено. Он додаје да би, уз мало стрпљења, већ почетком марта, када клуб  очекује и прву уплату од Града Краљева, сва дуговања играчима била регулисана.

– Дуговања према играчима нису пробила уговором предвиђене рокове и они нису имали основа за овако радикалан потез. И поред тога што смо од затеченог дуга клуба од 22 милиона динара измирили готово 17,5 милиона, успевали смо да у предвиђеном року исплаћујемо плате играчима. Напоменуо бих да су плате у односу на прошлу сезону дупло увећане играчима који су уговоре обновили. Данас је оставку поднео и тренер Димитријевић, којем се заиста нема шта приговорити с обзиром да је од њега клуб добијао далеко више од онога што му је уговор налагао као обавезу. Можемо са сигурношћу очекивати да ће клуб бити кажњен одузимањем једног бода, а сасвим је реално очекивати и новчану казну – кажеЂуришић.

Кратко смо разговарали и са одлазећим тренером Марком Димитријевићем који нам је потврдио да је данас поднео оставку, али није желео да коментарише актуелне догађаје с обзиром да више није део екипе.

        Александар Раковић

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *