Како да знамо какав ваздух удишемо?

Званичних података нема или стижу са закашњењем, а како не бисмо за неколико дана били обавештени колико је ових дана ваздух био лошег квалитета, препоручујемо вам апликацију трочланог тима младих од којих су двоје – Краљевчани, брат и сестра Сара и Вања Кнежевић

Проблеми са аерозагађењем сваке године постају све већи и почињу све раније. На сајту краљевачког Завода за јавно здравље последњи објављени подаци о квалитету ваздуха односе се на април ове године.

Постоји много апликација путем којих можемо да се информишемо о нивоу аерозагађености, а најпознатија и највише коришћена апликација је IQAir АirVisual. И на званичном сајту града Краљева налазе се тренутни, али неверификовани подаци са ове апликације на овом ЛИНКУ.

Млади ентузијасти – инжењери из организације Моkosh Hub развили су сајт помоћу кога можете брзо и лако добити визуални приказ информације о загађености ваздуха у вашој близини. Овај сајт је јединствен и разликује се од осталих управо по томе што има могућност визуализације аерозагађености.

Сајт је http://airpollution.mokosh.org
На овом јединственом пројекту ради млади тим инжењера  https://airpollution.mokosh.org
Сара Кнежевић, софтверски и дата инжењер
Вања Кнежевић, технички уметник и дизајнер
Игор Тодоровић, биг дата инжењер
Ови млади људи раде на овом јединственом пројекту у жељи да подигну свест грађана о проблему загађености ваздуха и дају му још једну димензију која до сада није била доступна.

Апликација функционише користећи две информације од самог корисника: њихову тренутну локацију и слике.

Телефоном се фотографише слика која се обрађује узимајући у обзир израчунату AQI вредност најближег сензора тренутне локације корисника. Сензори од којих се прикупљају подаци су део глобалне мреже ( http://sensor.community/en/ ) постављених сензора од стране људи којима је, као и нама, стало до решавања проблема аерозагађења.


Ови сензори мере концентрацију ПМ2.5 и ПМ10 честица на сваких пет минута и након што пронађу најближе сензоре корисниковој локацији, рачунају AQI вредност за обе врсте честица и узимају већу вредност (која је у том тренутку штетнија).

На основу тога се обрађује или “филтрира” слика.


У зависности од индекса квалитета, преко слике се ставља “дигитални смог” који приказује ниво загађености.

Насловна фотографија урађена је у апликацији вечерас на Градском кеју и показује високу загађеност ваздуха, а на доњој фотографији приказани су подаци када је квалитет ваздуха у центру Краљева, барем према подацима са ове апликације, био – у зеленој, безбедној зони.

Дакле, запамтите Мокоsh Hub, запратите сајт  https://airpollution.mokosh.org и будите брзо и једноставно информисани.
Младим ентузијастима честитамо и желимо пуно успеха у даљем раду и још много иновација.
Све троје инжињера из ове сјајне екипе живе и раде у Београду. Игор Тодоровић је рођен у Панчеву, а Сара и Вања Кнежевић су рођени сестра и брат, пореклом из Краљева, иначе ћерка и син познате краљевачке докторке прим. др Снежане Крежевић.


Сари, Вањи и Игору упућујемо све честитке и жеље за даљим успехом у раду. Такође и поносној мами Снежани која је одгајилу оваку дивну и паметну децу упућујемо честитке и све комплименте што је натежи и најдивнији посао на свету успела да уради на најбољи могући начин.

Прим. др Славица Плавшић,
специјалиста за плућне болести

П. С. У сваком случају, треба узети у обзир да су и ово неверификовани подаци , али у недостатку званичних, добро је да имамо бар неки оријентир. На сличну тему, препоручујемо неке од наших ранијих текстова:

Аерозагађење у Краљеву: Живот са аромом чађи

Резултати истразивања БОШ-а: Краљево међу четири најзагађенија

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *