Инспекција рада после надзора у „Леонију“: Све у складу са одредбама Закона о раду

Узрок смрти Данке Ранковић (48) још није до краја разјашњен, а оно што нико не оспорава јесте да је 21. фебруара пала у фабричкој хали, збринута у амбуланти у кругу фабрике, упућена у болницу, пуштена на кућно лечење и преминула 25. фебруара

Инспекција за рад, Министарства рада, спровела је ванредни надзор у фабрици Леони у Краљеву, где је радница пала у хали, па преминула неколико дана касније. Закључак је да је послодавац поштовао све законом прописане стандарде, пише Инсајдер.

Узрок смрти 48-годишње раднице фабрике Леони Данке Ранковић још није до краја разјашњен. Чињенице које нико не оспорава јесу да је 21. фебруара пала у фабричкој хали, збринута у амбуланти у кругу фабрике, упућена у болницу, пуштена на кућно лечење и преминула 25. фебруара.

За сада нема одговора на питање да ли је пад имао везе са смртним исходом. У одговору Инсајдеру из Министарства рада навели су да су инспектори извршили надзор 23. фебруара, потом 2. и 3. марта.

Послодавац је организовао процес рада у три смене, извршена је прерасподела радног времена, а уведен је и прековремени рад, све у складу са одредбама Закона о раду. Послодавац запосленима исплаћује редовно зараде и води евиденцију исплаћених зарада.“

Из Инспекције напомињу да у фабрици не постоји фабрички доктор, већ амбуланта Дома Здравља Краљево. Подсетимо, анонимни радници тврдили су да нико не може код изабраног лекара у Дому здравља. У фабрици Леони, специјализованој за израду каблова за велике аутомобилске компаније, у Србији ради 14.000 људи. Активна су два синдиката –Независност и Слога. У оба синдиката апелују да се о узроцима срмти не спекулише.

Жељко Веселиновић из синдиакта Слога рекао је да Леони поштује минимум радничких права као компанија која долази из једне европске земље – Немачке:

– Међутим, то што они поштују, то је онај минимум закона. Наш Закон о раду је просто такав какав јесте – лош. Зато смо и поднели Скупштини на усвајање предлог новог Закона о раду. Дакле, постојећи закон је лош, али га они поштују и нико не може да каже да Леони не поштује закон.

У случају смрти раднице Леонија једно од спорних питања које се чуло у јавности је то да ли је пала због исцрпљености услед прековременог рада.

ШТА ЈЕ „ПРЕРАСПОДЕЛА РАДНОГ ВРЕМЕНА“?

Веселиновић кажу да ту постоји забуна. Леони избегава прековремени рад јер им је то скупо. Уместо тога прибегавају прерасподели радног времена.

– Прерасподела радног времена у пракси значи да онда када компанија нема посла, када нема наруџбине из иностранства, онда радници седе кући и у одређеном тренутку када дође повећана потреба посла и када треба да се испоручи одређена количина робе брже него што би то требало, онда се они ангажују и раде дуже него што би то требало да би вратили те сате, које су практично провели седећи кући. Тада раде по 10 сати, 12 сати, тада раде шест дана у недељи и то је тај проблем. То није прековремени рад, то је прерасподела радног времена, која је на жалост нашим законом дозвољена да можете целу годину да вршите прераспорелу радног времена – објашњава Веселиновић.

Из менаџмента Леонија раније су и за портал Круг навели да преминула радница, ни у дану када је пала, ни у седмици пре несреће није радила 10 сати. Жељко Веселиновић указује и на још један проблем.

– Оно што је највећи проблем код нас, нису проблем странци, проблем су наши менаџери, и то кад кажем наши менаџери, најнижи ниво менаџера. Ја то тако просто кажем јер сам имао прилике да видим да се они често понашају и да су „већи католици од Папе“.  То у Леонију практично на неки начин признају али се труде да то исправе – оцењује Веселиновић.

Извор: Инсајдер

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *