За бољи живот особа са инвалидитетом: „Краљево је и њихов град“

Незванично, јер сасвим прецизна евиденција не постоји, у Србији живи између 700.000 и 800.000 особа са инвалидитетом, што је и просечан број особа са инвалидитетом у земљама ЕУ (између 8 – 12% од укупног броја становника). Подаци из овогодишњег пописа још нису познати, а пописна методологија у Попису 2011. године ишла је„приступом пријављене потешкоће у функционисању услед одређеног здравственог проблема“. Тако, према још увек важечим подацима – у Србији се  571.780 грађана може званично сматрати особама са инвалидитетом. Ипак, овоме треба додати да је за скор 120.000 грађана статус инвалидитета непознат, што представља додатних 1,66% укупне популације. Од укупног броја, више од 58% чине жене, док је мушкараца мало мање од 42%.

Састанци представника градске власти са члановима удружења која окупљају особе са инвалидитетом, поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, од пре неколико година су традиција.

– Захвални смо актуелном градоначелнику што то нису само протоколарни састанаци, већ се одмах изналазе конструктивни предлози и решења за све проблеме. Одмах добијамо повратну информацију како да решимо проблеме. Повећањем услуга социјалне заштите, формирањем Центра локалних услуга, сарадњом са Центром за социјални рад, кроз подстицајне мере у запошљавању теже запошљивих категорија којима нам град излази у сусрет, Краљево дефинитивно последњих година постаје боље место за живот особа са инвалидитетом – оценио је Ранко Вуковић, председник Уније удружења особа са инвалидитетом и председник Међуопштинске организације Савеза слепих Србије.

фото Владимир Васић

Др Предраг Терзић, градоначелник Краљева подсетио је да је претходних година Град обезбеђивао по 100.000 динара за најбоље студенте на територији града Краљева.

– У буџету за 2023. годину за ове намене опредељено је 10.000.000 динара, тако да ће 50 најбољих студената добити по 200.000 динара као стипендију Града. Краљевачки већници ће, на једној од наредних седница Градског већа, донети одлуку која ће омогућити да Град стипендира и студенте са хендикепом, при чему ће услови за њихово стипендирање бити знатно повољнији. Наш циљ је да омогућимо да млади људи са инвалидитетом добију прилику да студирају и да, када заврше факултете, могу да допринесу овом друштву. У претходних неколико година запослили смо особе са инвалидитетом у оквиру Градске управе, али и јавних установа и предузећа чији је оснивач Град, јер никоме није циљ да прима социјалну помоћ, већ да ради, заради и да се осети као користан члан друштва.

Данашњем састанку, осим представника представника градске власти и Уније удружења особа са инвалидитетом присуствовали су и представници Удружења „Аутизам” Краљево, Удружења особа са инвалидитетом ЦАРПЕ ДИЕМ, Удружења дистрофичара Краљево и Друштва за борбу против шећерне болести Краљево, Центра за социјални рад, Центра локалних услуга и Јавног предузећа за уређивање грађевинског земљишта „Краљево“.

Из буџета Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Краљево је добило средства за реконструкцију објекта који користе слабовиде и слепе особе, као и за објекат који користе особе са аутизмом, а поред овог министарства, и бројне невладине и међународне организације значајно доприносе побољшању услова живота особа са инвалидитетом у Краљеву.

Приликом реконструкције тротоара у Улици војводе Путника направљена је тактилна стаза како би слепе и слабовиде особе могле да се крећу том улицом, чуло се на састанку. Такође, приликом пресвлачења асфалтом постојећих тротоара, где год је било могуће, рађени су оборени ивичњаци како би корисници инвалидских колица могли да их користе 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *