Зашто није усвојен План генералне регулације „Рибница“?

На седници градске скупштине за усвајање ове Одлуке гласало је 25, уздржаних је било 18, а против је гласало – пет одборника

Седница градске скупштине у Краљеву, прва у овој години, завршена је вечерас усвајањем свих тачака дневног реда осим оне која се односила на усвајање Плана генералне регулације „Рибница“. За усвајање ове Одлуке гласало је 25, уздржаних је било 18, а против је гласало – пет одборника.

Само код ове тачке дневног реда своје ћутање прекинули су одборници ОГ „Староседеоци Краљева и околине“ и Покрета „Здрава Србија“. Протест ћутњом започео је шеф ОГ „Здрава Србија“ Мирољуб Баковић на седници одржаној у септембру прошле године. На такав корак се одлучио зато што му је, како тврди, Ивана Базић (чланица Градског већа  ресорно задужена за социјалну политику и бригу о деци и породици), на јунској седници скупштине, током расправе о издвајању града за прворођену бебу, добацила како о тој теми може да дискутује „када буде имао децу“. Већ на наредној седници Баковићу су се, у знак подршке придружили и одборници ОГ Староседеоци Краљева и околине, и одборници Здраве Србије.

Они од тада траже да Ивана Базић поднесе оставку или да буде смењена, што су и данас дали до знања мајицама са поруком „Смена или оставка“ коју су носили.

Током прекида скупштинске ћутње Иван Матовић (Староседеоци) и Мирољуб Баковић (Здрава Србија) су од одборника позиције тражили да не гласају за усвајање Плана генералне регулације „Рибница“, јер би то подразумевало да под појмом „техиничка грешка у плану“ накнадно покушава да се подведе доцртавање једне саобраћајнице у Рибници:

– Комисија није уочила техничку грешку и План детаљне регулације Рибнице је без „техничке грешке“ прошао комплетну процедуру. Био је на јавном увиду, а Јавно предузеће за уређивање грађевинског земљишта Краљево није у плану ту предвидело саобраћајницу. Због „техничке грешке“ која подразумева „доцртавање саобраћајнице“ о чему се јесенас негативно изразило и Одељење за урбанизам, требало би да буде срушена трећина куће у Рибници која припада комшији породице Иване Базић – истакао је Иван Матовић.

Мирољуб Баковић тврди да је исти комшија – Базићима као суседима, поклонио део своје парцеле како би могли да формирају парцелу и да легализују своју кућу.

– Како може улица да буде проглашена за „техничку грешку“ када закон јасно прописује шта се подводи под појам техничка грешка: текстуални, графички део, бројеви, нетачност у називу? – питали су за говорницом одборници опозиције.

Звонко Ковачевић, начелник одељења за урбанизам истакао је да је Влада Србије у септембру прошле године својом одлуком утврдила јавни интерес који се тиче изградње саобраћајнице у Улици Косте Абрашевића у Рибници:

– Јавни интерес је стечена урбанистичка обавеза, а слепи крак те улице води до шест-седам објеката – рекао је Ковачевић, што су одлучно демантовали Матовић и Баковић.

Ненад Марковић, председник градске скупштине покушао је да смири страсти обраћањем у којем је навео да се не одлучује о судбини ове улице на данашњој седници, јер ће, чак и ако се ПГР Рибнице данас усвоји, овај део процеса кроз закључак бити покренут испочетка и поново ће се ићи на јавни увид и у комплетну процедуру.

– Истине ради, треба да се зна, никада нећу гласати за то да се некоме руши кућа, будите сигурни – поручио је Марковић.

На данашњој седници Верица Николић (СНС), дипломирана правница, изабрана је за заменика секретара градске скупштине, након што је оставку на ту позицију дао Ђорђе Видовић који је недавно именован за заменика начелника Градске управе у Краљеву.

Донета је и Одлука о анагажовању ревизораза обављање екстерне ревизије завршног рачуна буџета Краљева за 2022. годину.

Донето је и Решење којим се Влади Србије предлаже да продужи право коришћења Граду Краљеву за потребе Историјског архива на војном комплексу у Чика Љубиној 12.

Остале тачке дневног реда тицале су се кадровских питања – разрешења и избора чланова различитих одбора, комисија и школских одбора.

За нову директорку Дома културе „Студеница“ у Ушћу, на предлог Управног одбора те установе, изабрана је Анђелија Стефановић, професорка српског језика и књижевности. Други кандидат по конкурсу била је досадашња директорка Мирка Стојановић.

     М. М. Д

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *