Десет избегличких породица из БиХ и Хрватске уселило се у нове станове

Краљево је град који је у Србији прихватио највише људи са ратом захваћених подручја

Програм Потпројекта 9 Регионалног стамбеног програма (РСП) у Србији је покренут у циљу обезбеђивања трајних стамбених решења за најугроженије који су избегли током сукоба на територији бивше Југославије у периоду 1991-1995. године. Десет избегличких породица из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске јуче је у Краљеву добило кључеве новоизграђених станова – изграђених баш у оквиру овог програма који заједно спроводе Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Хрватска, а финансира га првенствено међународна донаторска заједница.

Свечана додела кључева станарима који ће у овој згради наћи свој трајни дом организована је испред новоизграђеног објекта у насељу Берановац, у Првомајској улици. Градоначелник Краљева др Предраг Терзић подсетио је да је, захваљујући донаторима и Комесаријату за избеглице, Краљево у претходних неколико година изградило станове за збрињавање избеглица са подручја Хрватске, Босне и Херцеговине и интерно расељених лица са Косова и Метохије, а део станова обезбеђен је и за домицилно становништво слабог материјалног стањаКраљево је град који је у Србији прихватио највише људи са ратом захваћених подручја, истакао је Терзић.

Кључеве породицама у Краљеву уручио је и Урс Шмит, амбасадор Швајцарске у Србији. Швајцарска је један од најзначајнијих донатора Регионалног стамбеног програма.

– До сада је, преко Регионалног стамбеног програма, 9.700 породица из региона добило стамбене јединице, већином у Србији, која је близу достизања 90 одсто свих планираних циљева овог програма. Национални финансијски допринос овог програма у Србији већи је од првобитно планираног, што је јасан показатељ посвећености и истинског партнерства, на чему захваљујем нашим српским партнерима, посебно Комесаријату – рекао је Шмит.

Очекивања Швајцарске су, додао је он, да ће стамбена решења бити одржива:

– Некадашње избеглице тек сада, 25 година након рата, коначно могу имати достојанствен живот, који укључује приступ сигурном смештају, школовању, здравственој заштити и запослењу.

Европска унија је до сада уложила 193 милиона евра у Регионални стамбени програм, а у име Делегације Европске уније, највећег донатора Регионалног стамбеног програма, присутне је поздравила пројект менаџер Миљана Максимовић:

– Ово је програм на коме смо дуго радили и изузетно смо задовољни што је Србија показала јако добре резултате. Захваљујем партнерима, пре свега Граду Краљеву, али и осталим локалним заједницама које су нам помогле да успешно имплементирамо овај пројекат. Европска унија је највећи донатор и најпоузданији партнер – била је и биће у будућности Србији на решавању свих питања која се тичу социјалног укључивања и становања.

Представник Јединице за управљање пројектима у јавном сектору – шеф Кабинета директора Јован Лазаров, извинио се у име Јединице корисницима стнаова што су толико дуго чекали на реализацију овог пројекта:

– Заиста је било доста проблема, али дошли смо до тренутка када ћете ући у своје станове и започети један нов живот – истакао је Лазаров.

Светлана Велимировић, заменица комесара за избеглице и миграције оценила је да су овај пројекат и станови резултат заједничког рада:

– Држава и Комесаријат ће наставити са решавањем питања – стамбених и других потреба избеглица и интерно расељених лица са Косова и Метохије све док и последња породица у потреби не буде решена.

Тинаестогодишња Невена Јокић захвалила се донаторима у име свих породица које су добиле кључеве новоизграђених станова.

Главни донатор овог програма је Европска унија, а донатори су и Сједињене Америчке Државе, Немачка, Норвешка, Швајцарска, Италија, Данска, Турска, Луксембург, Шпанија, Кипар, Чешка, Мађарска, Румунија и Словачка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *