Двадесетак удружења тражи блажу казнену политику државе због ситнијих пропуста у пословању  (ВИДЕО)

Испред Министарства привреде они су одржали конференцију за медије на којој су поручили да држава од привредника очекује да у пословању не направе ни најмању грешку и као да им шаље погрешну порууку „Радите на црно, исплативије је”

Удружење Заштитник предузетника и привредника Србије, заједно са још 20-ак удружења  из Србије предало је Министарству привреде иницијативу за измену закона и правилника о инспекцијском надзору како би спречили затварања фирми због административно-техничких пропуста и ситних неслагања у каси, чак и од, како кажу, мањка или вишка четири динара.

Они тврде да инспекција масовно затвара фирме, најчешће мале и средње, а већи степен толеранције има према страним привредницима. Важећи Закон о инспекцијском надзору и одговарајући правилник, кажу, нису довољно прецизни и у последње време инспекција масовно затвара фирме на 15 до 90 дана због неслагања суме новца на рачунима и у каси и за четири динара. Прописи пођеднако третирају било коју суму новца, било да је реч о минусу или вишку у каси, а то се највише дешава у угоститељским објектима, где је, појашњавају, немогуће и због добијања бакшиша да се суме потпуно поклапају. Ненад Илић из Краљева, власник пет угоститељских објеката повереник је за Краљево удружења које је иницирало петицију. Он оцењује како „делује да је систем постао једносмеран где се, са једне стране од привредника очекује да у пословању не направе ни најмању грешку и као да им се шаље погрешна порука „радите на црно, исплативије је”:

– Мислимо да није правилан, нити исправан начин како се наплаћују порези и води оваква казнена политика. Све ово односи се углавном на фирме које плаћају порез, док су они који раде у сивој зони за систем невидљиви. Држава тиме као да хоће да каже:„Станите, немојте више да плаћате порезе, идите у сиву зону“, али мислим да то није добро за нас, јер ми сви од пореза живимо, лечимо се, раде школе. Сматрамо да би требало прилагодити, модернизовати контролу пријављивања пореза, као што смо урадили фискализацију и сада имамо фискалне рачуне и фискалне касе које у реалном времену показују да ли ми куцамо или не. Имамо и ефактуре, зашто онда инспектори долазе и броје новац конобару у џепу и да ли има 100 динара више или мање? Можда је код њега бакшиш, а бакшиш није законски регулисан, па се поставља питање да ли ми бивамо кажњени зато што неки задовољнан гост жели да остави бакшиш конобару? Мислим да инспектори морају све то да сагледају. Свако ко пријави порез он има намеру да га плати, јер нити може, нити жели да га не плати – истиче Илић.

Погледајте ВИДЕО:

Најодговорније платише драконски се кажњавају, јер су у у свим сегментима пословања незаштићени и уплашени. Својим малим бизнисом прехрањују породицу, а највећи имаоци капитала неопорезовано се богате. Јак још јачи, слабијем борба до потонућа. Свакако ће његово место заузети следећи, принуђен покушајем преживљавања, једна је од порука конференције за медије након које је 20 удружења предало Иницијативу за укидање затварања легалних привредних субјеката.

Проблем је и што се регистрованим привредним субјектима у случају пропуста или кашњења у плаћању на основни дуг зарачунава камата, а затим им се врло ревносно подносе прекршајне пријаве и излажу се високим казнама чак и кад нема утаје пореза или кад су у питању административни пропусти или минорна неслагања. Уколико порез није плаћен на време, каже се у Иницијативи – очигледно је да постоји проблем са ликвидношћу, због којег би Пореска управа требало да омогући флексибилнију отплату, а не да се примењу казнене одредбе кад се већ рачуна камата.

Да би привредни амбијент био подстицајан, а легалан рад био исплатив, у Иницијативи се предлаже  измена казнене регулативе и то тако да у пореским контролама порески службеник/инспектор има првенствено саветодавну улогу, да се код уочене неправилности оставља разуман рок за отклањање, а да се тек по поновљеној истој врсти прекршаја започиње примена казнених одредби и то градационо и узимајући у обзир економску моћ прирведног субјекта, што укључује избацивање праксе да се прекршај наплаћује “не мање од 500.000 за правно лице односно 10.000 за предузетника.

Овако нешто може написати само неко ко никад није створио нову вредност ни из чега и ко нема осећај за вредност новца. Потребно је пооштрити казнену регулативу кад су у питању пореске утаје које се врше од стране нерегистрованих субјеката физичких лица као што су неплаћање пдв-а и царине на шверцовану робу, нерегистрована производња и продаја што се тренутно у пракси не санкционише адекватно па је вишеструко исплативије радити нелегално него легално“, наводи се у Иницијативи.

      М. М. Д. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *