Да ли знате ко је осликао празничне иконе у Цркви Свете Тројице у Краљеву?

У ризници краљевачке Цркве Светог Духа (Црква Свете Тројице) чувају се и користе у богослужбене сврхе, празничне иконе – њих укупно 34. Аутор, одоносно иконописац ових икона јесте познати руски емигрант, сликар Иван Мељников. Иконе је насликао по наруџбини Светог Владике Николаја Охридског и Жичког 1940. године.

Након што је напустио Русију после револуције, Иван Мељников настанио се у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца. Постао је један од најплоднијих руских иконописаца у иностранству, јер број његових дела прелази 7.000.

Књига венчаних у Манастира Св. Наума у Охриду доноси следеће податке о њему: Иван Ј. Мељников, рођен 27. јануара 1896. у Петрограду, уметник, отац Јустин Ј. Мељников, трговац, и мајка Наталија из Петрограда.

Први брак: невеста: Хрисула Васиљевић, отац: Шпиро Васиљевић, столар, мајка Василија, из Битоља. Обред венчања 15. јула 1934. године у манастиру Св. Наума у Охриду. Венчање обавио јеромонах Данило, служитељ манастира Св. Наума. Један кум је био Стојан Ковљанин, потпоручник Битољског округа, а други кум је био Дмитрије С. Василевић, столар из Битоља. Овај документ одражава не само податке о Мељникововом браку, већ садржи и друге веома важне податке о њему: о родитељима Мељниковим, о његовој професији, о друштвеном статусу породице његове супруге.

Он је сам себе представљао као уметника из Русије (сликар из Русије). Познато је да је Мељников био учитељ – предавао је цртање у школи „Даме Груев“ у Битољу. Они који су познавали Мељникова описивали су га као веома доброг учитеља, племенитог, који се са поштовањем односио према ученицима.

Мељникова права страст били су иконопис и фрескопис. Мељников је проучавао иконе и живопис, стварао иконе за храмове и живописао их, учио основама уметности иконописа и фрескописа своје ученике. Први иконостас завршио је 1921. године за Цркву Св. Николе у селу Наколец на Преспанском језеру. Његова уметност је највише заступљена у српским  црквама и манастирима Македоније: међу њима је Црква Св. Николе у Струги, Црква Св. Анастасије у манастиру Св. Наума, Црква Св. Петке у Битољу, три иконостаса у Манастирацу код Дебра, Св. Теодор Тирон у Српци код Битоља. У другим крајевима његова дела позната су у црквама Св. Прокопија и Св. Ђорђа, које се налазе код Чачка, у Цркви Вазнесења Господњег у Осечини, у манастиру Преображења Господњег у Овчарско- Кабларској клисури.

За Цркву Св. Саве у Манастиру Жичи Иван Мељников израдио је јединствен иконостас од седефа. Величанствени иконостас настао је за Цркву Пресвете Богородице  у Чајничу. Мељников је живописао и у манастиру Калиште, у царској капели манастира Св. Наума, у црквама Пресвете Богородице и Св. Недеље у Битољу, у Цркви Св. Николе у селу Сопотници, у Цркви Св. Илије у селу Жвакање. Од 1946. радио је као сценограф у Битољском народном позоришту, за које је дизајнирао више од 60 представа. После сеобе у Америку израдио је иконостасе у српским православним црквама Св. Сава у Њујорку (1962, 40 икона), Св. Николе у Џонстауну Пенсилванија (1965), Успење Пресвете Богородице у Виндзору, Канада (1968–1969) .

Празничне иконе у Цркви Свете Тројице у Краљеву настале су 1940. и има их укупно 34:

1.         Богородица Смоленска

2.         Господ Исус Христос Сведржитељ

3.         Свети Николај Мириклијски

4.         Свети кнез Лазар

5.         Свети цар Константин и царица Јелена

6.         Света Три Јерарха

7.         Свети Сава први српски архиепископ

8.         Свети Василије Велики

9.         Свети Архиђакон Стефан

10.       Ваведење Пресвете Богородице

11.       Крштење Исуса Христа на реци Јордан – Богојављење

12.       Рођење Светог Јована Крститеља

13.       Усекованије Светог Јована Крститеља

14.       Сабор Светог Јована Крститеља

15.       Рођење Пресвете Богородице

16.       Успење Пресвете Богородице

17.       Благовештење Пресветој Богородици- Благовести

18.       Силазак Светог Духа на Апостоле – Педесетница

19.       Обрезање Господње

20.       Свети Апостоли Петар и Павле – Петровдан

21.       Свети Пророк Илија

22.       Свети Врачи Козма и Дамјан

23.       Свети Димитрије

24.       Свети Ћирило и Методије

25.       Свети Георгије

26.       Свети Архангел Михаило

27.       Рођење Господа Исуса Христа

28.       Вазнесење Христово

29.       Преображење Христово

30.       Васкрсење Лазарево

31.       Улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим

32.       Васкрсење Господа Исуса Христа

33.       Уздизање часног крста

34.       Господ Исус Христос Сведржитељ – са Мељниковим потписом.

                                                         Трипо Данило Спахић, историчар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *