Данас седница градске скупштине у Краљеву

Седница локалног парламента 19. је по реду у овом сазиву, а на њој ће се поново, сада као допуна дневног реда наћи Предлог одлуке о доношењу плана Генералне регулације „Рибница“ који на претходној седници – није усвојен

Између осталог, одборници градске скупштине расправљаће данас о Предлогу одлуке о стипендирању студената са територије града Краљева у којој су дати потпуно другачији услови стипендирања за студенте са хендикепом.

Наиме, биће довољно да u prethodnoj години имају 36 од 60 ЕСПБ, колико се може остварити у  једној години, да уписују годину за годину, а када из здравствених разлога нису у могућности да упишу наредну годину и за то имају документацију, Град ће њихову пријаву прихватити.

Иначе, ове године најбољи студенти Краљева добијаће дупло више новца него до сада (по 20.000 током 10 месеци, а до сада је било укупно 100.000 динара током 10 месеци за 50 најбољих студената).

На дневном реду данашње скупштине налазе се и годишњи програми рада и финансијски планови краљевачког Народног музеја, Историјскиг архива, народне библиотеке „Стефан Првовенчани“, Краљевачког позоришта, завода за заштиту споменика културе Краљево, Културног центра „Рибница“, Дма културе „Студеница“ из Ушћа, Дечјег одмаралишта „Гоч“, Предшколске установе „Олга Јовичић Рита“, Центра за социјални рад Краљево, Центра локалних услуга, Туристичке организације Краљево, Спортског центра „Ибар“ и Апотекарске установе Краљево.

На дневном реду , између осталог су и предлог Одлуке о матичним подручјима на територији Краљева и предлог Олдуке о јавним паркиралиштима. Одборнице ће расправљати и о изменама Одлуке о општим условима за одржавање и коришћење локалног јавног водовода у сеоским насељима на територији Краљева, као и о изменама Одлуке о постављању јавних киоска. На дневном реду је и десетак тзв. „кадровских тачака“.

Оно што је занимљиво – јесте чињеница да ће се на овој седници поново, сада као допуна дневног реда наћи Предлог одлуке о доношењу плана Генералне регулације „Рибница“ који на претходној седници – није усвојен. Наиме, за усвајање ове Одлуке гласало је 25, уздржаних је било 18, а против је гласало – пет одборника и први пут се догодило да за последњих десетак година владајућа коалиција не усвоји предложену тачку дневног реда.

Само код те тачке дневног реда своје ћутање прекинули су одборници ОГ „Староседеоци Краљева и околине“ и Покрета „Здрава Србија“. Протест ћутњом започео је шеф ОГ „Здрава Србија“ Мирољуб Баковић на седници одржаној у септембру прошле године. На такав корак се одлучио зато што му је, како тврди, Ивана Базић (чланица Градског већа ресорно задужена за социјалну политику и бригу о деци и породици), на седници скупштине одржаној у јуну прошле године, током расправе о издвајању града за прворођену бебу, добацила како о тој теми може да дискутује „када буде имао децу“. Већ на наредној седници Баковићу су се, у знак подршке придружили и одборници ОГ Староседеоци Краљева и околине, и одборници Здраве Србије.

Они од тада траже да Ивана Базић поднесе оставку или да буде смењена. Са својим захтевом они ће, вероватно, и данас, носећи мајице са поруком „Смена или оставка“ бирати да ћуте за говорницом по свакој тачки дневног реда онолико колико им Пословник омогућава. данас дали до знања мајицама са поруком „Смена или оставка“ коју су носили.

На прошлој седници су Иван Матовић (Староседеоци) и Мирољуб Баковић (Здрава Србија) одборника владајуће коалиције тражили да не гласају за усвајање Плана генералне регулације „Рибница“, јер би то подразумевало, како су рекли, да под појмом „техиничка грешка у плану“ накнадно покушава да се подведе доцртавање једне саобраћајнице у Рибници:

– Комисија није уочила техничку грешку и План детаљне регулације Рибнице је без „техничке грешке“ прошао комплетну процедуру. Био је на јавном увиду, а Јавно предузеће за уређивање грађевинског земљишта Краљево није у плану ту предвидело саобраћајницу. Због „техничке грешке“ која подразумева „доцртавање саобраћајнице“ о чему се јесенас негативно изразило и Одељење за урбанизам, требало би да буде срушена трећина куће у Рибници која припада комшији породице Иване Базић – истакао је на прошлој седници Иван Матовић.

Мирољуб Баковић тврди да је исти комшија – Базићима као суседима, поклонио део своје парцеле како би могли да формирају парцелу и да легализују своју кућу.

– Како може улица да буде проглашена за „техничку грешку“ када закон јасно прописује шта се подводи под појам техничка грешка: текстуални, графички део, бројеви, нетачност у називу? – питали су за говорницом одборници опозиције.

Звонко Ковачевић, начелник Одељења за урбанизам истакао је да је Влада Србије у септембру прошле године својом одлуком утврдила јавни интерес који се тиче изградње саобраћајнице у Улици Косте Абрашевића у Рибници:

– Јавни интерес је стечена урбанистичка обавеза, а слепи крак те улице води до шест-седам објеката – рекао је Ковачевић, што су одлучно демантовали Матовић и Баковић.

Ненад Марковић, председник градске скупштине покушао је на прошлој седници да смири страсти обраћањем у којем је навео да се не одлучује о судбини ове улице на тој седници, јер ће, чак и ако се ПГР Рибнице усвоји, део процеса кроз закључак бити покренут испочетка и поново ће се ићи на јавни увид и у комплетну процедуру.

– Истине ради, треба да се зна, никада нећу гласати за то да се некоме руши кућа, будите сигурни – поручио је тада Марковић.

План генералне регулације Рибнице није усвојен на прошлој седници, а хоће ли бито усвојен на данашњој – знаћемо на крају заседања локалног парламента.

       М. М. Д.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *