Грађани нису информисани о праву на рефундирање новца за поједине здравствене прегледе које су сами платили

Пацијенти који дуже од месец дана чекају преглед у државним здравственим установама, могу да га обаве у приватним амбулантама, а касније новац да рефундирају од РФЗО, али о том праву и условима многи грађани нису информисани, оцењује у свом саопштењу Градски одбор Народне странке у Краљеву

Уколико се здравствени преглед код лекара специјалисте не закаже у законом прописано време од 30 дана, грађане нико не информише, да, уколико нема слободних термина за такав преглед, имају право на упут без термина који важи месец дана. Уколико у специјалистичкој амбуланти са датим упутом не постоји термин за заказивање у наведеном року, начелник службе или директор здравственог центра је у обавези да изда потврду о наведеном.

Уколико начелник или директор одбију да издају потврду, следећи корак је заштитник права пацијената ког можете контактирати и који ће се, надам се ангажовати у решавању вашег проблема.

Након тога, пацијент је у могућности да приватно обави преглед и са потврдом издатом од стране здравственог центра има право на рефундирање новца.

То у Краљеву не функционише, јер су грађани неинформисани, а здравствени радници из непознатих разлога нису кадри да им то објасне.

У то сам се уверила и на личном примеру када ме је медицинска сестра одбила за заказивање специјалистичког прегледа, а након мејла који сам добила од заштитника права пацијената, ођедном се, гле чуда, појавио један слободан термин у року од месец дана.

Драги суграђани, ви имате право на здравствену заштиту, ви плаћате здравствено осигурање и не морате плаћати баснословне суме новца на приватне прегледе. У времену кад не можемо себи да приуштимо ни основне животне намирнице, сулудо је себе излагати и том трошку.

Уколико вам нешто из саопштења није јасно, слободно се обратите Народној странци Краљево, да вам још једном ближе појаснимо све што вас занима“, наводи се у саопштењу које је потписала Душица Сремчевић из Градског одбра Народне странке у Краљеву.

Ради потпуније информације овоме треба додати да је Правилником који регулише ова права грађана предвиђено да “пацијенти имају право на надокнаду трошкова за прегледе за које НЕ постоје листе чекања”. Најчешће се то односи на ултразвук стомака, срца, заказивање прегледа код офталмолога, неуропсихијатра…

Када је реч о оним прегледима за које пацијенти не могу да траже повраћај новца, то су пре свега снимање код приватника магнетном резонанцом, скенером, затим за операције катаракте, колена, кука, јер за то постоје листе чекања.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *