Божићна честитка епископа жичког Јустина

Празник мира и љубави, заједништва и слоге, данас је верницима честитао православни епископ жички

Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља“, написао је у божићној честитки епископ жички Јустин. Он је у честитки, између осталог, навео:

„По милости Божијој, свим синовима и кћерима богомспасаване Епархије жичке честитамо Божић, певајући са анђелима и пастирима Витлејемску песму. Нека је благословен празник вечне и божанске радости којом нас је обрадовао Богомладенац Христос родивши се у Витлејему да свакоме дарује живот вечни. Молитвено вам желимо да Богомладенац пронађе срца Ваша припремљена љубављу и поверењем и отворена за обиталиште беспочетног Бога. Призивамо благослов Божји да се у Вас и Ваше домове усели мир, радост, здравље и свако духовно добро.

Нека је Богом благословено наступајуће Ново 2023. лето милости Господње.

МИР БОЖИЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!

ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!

О Божићу,

у Краљеву

епископ Јустин

Све што нисте знали о епископу Јустину:

Епископ жички др Јустин (Стефановић) рођен је 26. маја 1955. године у Чачку, од оца Станислава (у монаштву Нектарија) и мајке Данице (у монаштву Христине), добивши на крштењу име Мирослав.

Основну и средњу школу завршио је у Београду у којем је студирао и Економски факултет. Свој монашки живот започео је 1980. године у манастиру Црна Река, где прима монашки постриг 1983. године од епископа рашко-призренског Павла, потоњег патријарха српског.

Упоредо са манастирским послушањима уписује Богословски факултет СПЦ у Београду и дипломира на њему 1987. године. У Атини завршава постдипломске студије на Богословском факултету Атинског Универзитета. Године 1991. постаје игуман манастира Црна Река.

На редовном заседању Светог Архијерејског Сабора СПЦ 27. маја 1992. године изабран је за викарног Епископа хвостанског и постављен за заменика оболелом Епископу тимочком Милутину, са свим правима и дужностима епархијског архијереја. Хиротонија је обављена у манастиру Сопоћани на дан Светих врача Козме и Дамјана 14. јула 1992. године. Хиротонију је извршио Патријарх српски Павле, уз саслужење великог броја архијереја.

Неуморно ради на обнови црквеног и монашког живота у Тимочкој епархији. Три пута је биран за члана Светог Архијерејског Синода СПЦ. Учесник је многих домаћих и међународних богословских и научних скупова, конгреса и симпосиона. Преводи и објављује са грчког језика богословске текстове и научне радове.

Више од три деценије бави се уметношћу – израдом дуборезних крстова и дрворезбарењем. Своја уметничка дела излагао је на више колективних и самосталних изложби. Једна од њих је изложба Савремена православна уметност у галерији Примењене уметности 1995. године у Београду. Поводом прославе јубилеја – двадесет година његовог архипастирског служења у Тимочкој епархији, своја уметничка дела Епископ Јустин представио је и на самосталној изложби под називом “Сила Часног Крста“ у Народном Музеју у Зајечару 2012. године. Иста изложбена поставка, под насловом “Дрво живота”  приказана је у галерији “Стеван Мокрањац“ у Неготину, као и у Етнографском музеју у Београду 2014. године. Потом је приказана у Народном музеју у Краљеву, Чачку и Ужицу.

У марту 2014. године Епископ Јустин одбранио је магистарску дисертацију на тему Покајање по учењу Апостолских отаца.

На редовном заседању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве у мају 2014. године изабран је за Епископа жичког.

На Православном богословском факултету “Свети Василије Острошки“ у Фочи Епископ је у новембру 2017. године успешно одбранио докторску дисертацију на тему „Могућност примене покајне праксе ране Цркве у савременом добу“ .

За свој дугогодишњи рад, као епархијски архијереј, добио је многа црквена и друштвена признања међу којима и звање почасног грађанина града Зајечара, додељено 2006. године.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *