Атлетски клуб Краљево обележио 70 година рада

Обележавајући јубиларних седам деценија постојања, једна од  најстаријих спортских организација у Краљеву уприличила је свечаност за чланове и пријатеље клуба

Атлетски клуб Железничар основан је давне 1952. године, а сви љубитељи атлетике у Краљеву памте га под именом Металац,  Клуб је 1991. године поново променио назив и добио име града у коме је основан – Атлетски клуб Краљево.

– За разлику од других спортова где је тржишни принцип постао главни и где деца почињу да тренирају желећи да успеју, не само кроз добијање спортских резултата, већ да финасијски зараде, атлетика је спорт којим се људи баве зато што га воле. На овом стадиону, велики број дечака и девојчица започео је своју атлетску каријеру, а захваљујући добрим тренерима и одличним педагозима оборени су многи рекорди и стасали су, касније веома успешни, атлетичари – оценио је на свечаности организованој поводом обележавања јубиларних 70 година постојања Атлетског клуба Краљево градоначелник Краљева др Предраг Терзић, који је од једне од најстаријих спортских организација у Краљеву добио Плакету за изузетан допринос у очувању и развоју краљевачке краљице спортова.

Он је подсетио да је, у сарадњи са Министарством привреде које је обезбедило 204 милиона динара, реконструисан атлетски стадион у Краљеву, захваљујућ чему данас атлетичари, куглаши, боксери и други спортисти који користе подтрибински простор на стадиону, имају добре услове за тренирање.

Милош Симовић, председник Спортског савеза Краљево и сам је некада био успешан краљевачки атлетичар. Он је подсетио да су некада деца талентована за атлетику углавном одлазила да тренирају ван Краљева које за њих није имало добре услове.

– Једно од те деце био сам и ја, и баш из тог разлога смо се заједно борили да у будућности деца која сазревају на овом стадиону и показују добре карактеристике за бављење атлетиком, имају одличне услове да остану у Краљеву. На овај начин стимулишемо младе да своје способности и резултате постижу такмичећи се за свој град – казао је Симовић.

И др Милану Матијевићу, уручена је Плакета за изузетан допринос и развој краљевачке атлетике. Као краљевачки хроничар и велики поборник атлетике које се не одриче ни данас, он је део Атлетског клуба Краљево више од 65 година као такмичар, тренер и председник:

– Постизали смо изванредне спортске резултате, обарали бројне југословенске рекорде, изнедрили смо велики број државних репрезентативаца у јуниорским и сениорским категоријама. Трудићемо се да постижемо још боље резултате у наредном периоду на понос атлетског града Краљева и омладине која воли спорт.

Да подсетимо, после Другог светског рата формирано је Спортско друштво Железничар у склопу кога су настале бројне секције, па и секција за лаку атлетику. Фискултурно друштво под називом Металац основано је 1949. године са фискултурним секцијама стерељаштво, стони тенис, одбојка, фудбал и лака атлетика. Стварање бољих услова за тренинге и такмичење на новоизграђеном стадиону атлетичари из атлетских секција фискултурних друштава Слога, Железничар и Атлетског клуба Омладинац прелазе у новорегистровани Атлетски клуб Металац 1952 године. Након периода стагнације, од септембра 1963. године, захваљујући угледном академском грађанину, привреднику и спортском раднику Милану Матијевићу почиње ново поглавље овог клуба који, од 1991. године, носи назив Атлетски клуб Краљево.

Први атлетски стадион у Краљеву датира од пре пола века, а након што је реконструисан, 2020. године, постао је стадион са најсавременијим условима за тренирање у Србији. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *