Апел за обнову Цркве светих апостола Петра и Павла у селу Лазац

Сачувајмо вредно наслеђе, позив је лазачког пароха Александра Миликића који подсећа шта је за припрему храма за прославу два јубилеја још све потребно урадити и нада се да неће изостати помоћ да светиња заблиста – новим сјајем

Лазачка црква ће 2025. године прославити два јубилеја. Први јубилеј је – два века од освећења прве цркве, а други је – 60 година од освећења цркве у зиданом издању, управо онакве каква је данас.

Посвећена је Светим апстолима Петру и Павлу, а сазидана је на брежуљку са кога се простире прелеп поглед. Опслужује четири села: Лазац, Петницу, Премећу, Брезовице и заселак села Пекчанице. Лазац и Пекчаница припадају подручју града Краљева, а Петница, Премећа и Брезовице припадају Чачку. На том месту је постојао православни храм који су Турци запалили за време Првог српског устанка.

О историји храма у Ласцу, за портал Круг говорио је садашњи парох Александар Миликић. На Марковдан ове године биће пуних осам година његове службе у овој цркви. 

– На овом месту је још за време Турака био храм Господњи. Након  што су Турци спалили стару цркву, кнез Милош Обреновић је донео Уредбу којом је подигнута црква у тадашњем облику и изгледала је као црква брвнара. Изграђена је 1824. године, да би већ 1825. била и освештана. При цркви је у то време постојала и школа и то баш на месту где је сада трпезарија нашег храма. Сматра се да је овде био центар окупљања јер се, по неким сазнањима, поред школе налазила и нека врста интерната намењеног деци из поменутих села, која су поред стицања знања могла ту да преноће, а и да добију оброк. Школа је у то време имала заиста велики број ученика. После више од једног века, црква брвнара се поново почела урушавати. Организацијом тадашњих мештана 1961. године приступило се изградњи нове цркве, а грађевински радови су трајали од 1961. до 1964. године. Црква је попримила сасвим нови изглед у зиданом облику у ком је можемо видети и данас. Годину дана касније поново је освештана и то је било њено друго освећење.

Последњих година, свештеник Александар је доста радио на ревитализацији храма и простора око њега. Заједничким трудом, а уз помоћ Црквене општине у Ласцу, мештана и локалне самоуправе Чачка и Краљева, пуно тога је одрађено. Препокривена је купола храма, урађен дуборез, озидана је камена ограда, уређен је прилаз цркви са јужне стране, постављен мобилијар за децу, уведено је парно грејање. Обновљена је трпезарија и изграђен летњиковац који може да прими велики број људи у време славе цркве која је средином јула. Свакако, има још доста тога што би требало урадити, како би храм одолео зубу времена и био спреман да прослави јубилеј онако како доликује.

– Искористио бих ову прилику да позовем све људе добре воље да се одазову новим, неодложним подухватима које смо планирали. На зидовима, а са спољне стране цркве, појавила се влага коју је неопходно санирати како фасада не би сасвим пропала. Поред санације влаге потребно је урадити комплетну фасаду, као и препокривање прохромом олтарског дела и дела изнад звоника, али и завршетак започетог живописа. Заиста ми је велика жеља да наша црква заблиста новим сјајем, нарочито због тога што ћемо 2025. године прославити два заиста велика јубилеја. Уједно бих се од срца захвалио свима који су узели учешће на свим досадашњим радовима на нашем храму – казао је свештеник Александар Миликић.

Из села Лазац и Петница потичу и преци игумана манастира Хиландар, архимандрита Методија. Тачније, деда му је из породице Мајсторовић из Петнице, а баба потиче из фамилије Лишанин која је насељена у селу Лазац. У детињству и раној младости проводио је доста времена у селу и сигурно је да би се радовао када би сви радови на цркви били успешно окончани.

Познато је да наши људи увек имају добру вољу и жељу да се одазову сваком послу који је благословен, па отац Александар верује да ће и овог пута бити тако, јер храм су градили наши преци и оставили га нама на чување.

Чувајмо своје наслеђе. Ако га ми не сачувамо, то нико други неће урадити уместо нас.

Велики је благослов када имамо прилику да сви заједно узмемо учешћа у обнови светиње.

За сва питања и инструкције у вези са уплатама за обнову храма Светих апостола Петра и Павла, свештеник Александар Миликић стоји на располагању.

Контакт телефон: 063/73-77-453

Текст и фотографије: Нела Мечанин

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *