Акција подршке смењеним тужитељкама

У Локалном фронту истичу да ово није подршка само тужитељкама већ свима који у државним институцијама часно и одговорно раде свој посао и који због тога трпе озбиљне притиске

Активисткиње и активисти Локалног фронта су својеврсним перформансом у Краљеву данас пружили подршку смењеним тужитељкама.

Акција Локалног фронта изазвана је сменом тужитељки београдског Вишег јавног тужилаштва Бојане Савовић и Јасмине Пауновић. Након хапшења шесторице осумњичених за злоупотребе у предузећу Електропривреда Србије, тужитељкама је одузет случај ЕПС и премештене су из Одељења за сузбијање корупције.

По речима активисткиња и активиста Локалног фронта, лепећи плакате с порукама, они су желели да обавесте своје суграђанке и суграђане о разлозима смене тужитељки, свесни да добар део грађана није обавештен о случајевима Бојане Савовић и Јасмине Пауновић. Међутим, истичу да ово није подршка само тужитељкама већ свима који у државним институцијама часно и одговорно раде свој посао и који због тога трпе озбиљне притиске.

– Желели смо да обавестимо јавност о дешавањима у правосуђу, поуздано знамо да нарочито медији у Србији не прате овај случај, осим у појединим ситуацијама. Желели смо да јавно пружимо подршку тужитељкама које часно раде свој посао – рекао је Владимир Маровић.

Он је додао да „институт правде у грађанству мора бити очуван, с обзиром на то да су грађани због руководећих кадрова у Вишем јавном тужилаштву у Београду наочиглед свих ускраћени за спровођење правде и истине“.

– Имате парадоксалну ситуацију да су смењене жене које су радиле свој посао, а да су осведочени плагијатори и рушитељи Београда аванзовали у свом бизнису и уместо да сносе правне последице својих дела, они су унапређени на више функције – казала је Јелена Тошић.

Акција је почела од зграде Вишег суда, а завршила се предајом плаката запосленима у Основном суду, у коме се и налази Посебно одељење за борбу против корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву, једно од четири у Србији која се баве случајевима корупције.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *